KVALITETNIJE SLIKE, A MANJE PROSTORA: Google algoritam ima rešenje za kompresiju i kodiranje fotografija
Foto: Shutterstock

NOVITETI

KVALITETNIJE SLIKE, A MANJE PROSTORA: Google algoritam ima rešenje za kompresiju i kodiranje fotografija

Tech -

Novi Google algoritam kompresije Jpegli obećava kvalitetnije slike uz uštedu prostora, a trebalo bi da obezbedi i do 35 posto poboljašnja JPEG formata

Kompresija slika često može da bude izazov, posebno kada je reč o JPEG formatu, a Google je u cilju rešavanja tog problema predstavio svoju novu Jpegli kompresionu metodu. Ovaj novi Google algoritam kompresije obećava poboljšanje od 35 procenata u odnosu na druge metode, isto kao i nekoliko godina ranije, čime se poboljšava kvalitet slike i štedi kako na prostoru za skladištenje, tako i na propusnom opsegu.

JPEG
foto: Shutterstock

To znači da je u pitanju u stvari novo rešenje za kompresiju i kodiranje fotografija sa boljim kvalitetom. Najveći problem kod kodiranja predstavlja pravljenje što manje izlazne datoteke, a da se pri tom procesu ne izgubi ili da se bar, što manje izgubi na kvalitetu slike. Jpegli bi ovaj proces trebalo da unapredi, a kompatibilan je sa postojećim JPEG algoritmima za kompresiju, čime postaje lako primenljiv kao zamenski alat.

Uz to, on redukuje šum i čuva više detalja u manjim fajlovima, nudeći poboljšani kvalitet slike onlajn. Jpegli je takođe alat otvorenog koda i svako ko je više zainteresovan za njega, može mu pristupiti i putem Github-a.

Ovaj način kompresije može posebno da bude koristan za optimizaciju veb sajtova, s obzirom da smanjenje veličine slika može značajno da ubrza vreme učitavanja stranice. Jpegli funkcioniše i sa najčešće korišćenom osmobitnom tehnologijom, a opciono, podržava i 10+ bitova, što dovodi do manjeg broja problema sa slikama, najavila je kompanija uz detaljna objašenjenja u svojoj blog objavi.

Izvor: Benchmark/Kurir/Darko Mulic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track