UKRALI TEHNOLOGIJU: Nokija blokirala HTC zbog krađe!
Foto: Rojters

Problemi za tajvansku kompaniju

UKRALI TEHNOLOGIJU: Nokija blokirala HTC zbog krađe!

Tech -
HTC od Nokije nije tražio niti je dobio ovlašćenje da koristi mikrofone ili bilo koju našu tehnologiju, saopštili su iz finske kompanije.

Kompanija Nokia je uspela na sudu u Holandiji da izdejstvuje zabranu snabdevanja HTC kompanije određenim delovima, koje tajvanska kompanija ugrađuje u njegovu novu uzdanicu, smartfon HTC one.

Nokija tvrdi da kompanija "STMicroelectronics" koja snabdeva HTC mikrofonima za njihov telefon "one" i čije je sedište u Ženevi, koristi istu tehnologiju čiji je vlasnik finska kompanija, a holandski sud je tu primedbu uvažio. "HTC od Nokije nije tražio niti je dobio ovlašćenje da koristi mikrofone ili bilo koju našu tehnologiju" saopštili su iz finske kompanije. Sud je presudio u korist Nokije sprečavajuću tako "STMicroelectronics" da i dalje snabdeva HTC mikrofonima do marta 2014. godine, a iz kompanije HTC su saopštili da su razočarani i da će to uticati na njihovo dalje poslovanje, samo mesec dana nakon što su javnosti predstaviili telefon HTC one. "Ovo će sigurno imati ozbiljan uticaj na naše poslovanje i mi ćemo odmah početi da tražimo nova rešenja za ovu situaciju" saopštili su iz HTC-a. Njihov novi telefon HTC one je nakon prestavljanja bio prilično dobro primljen, naročito zbog kvaliteta izrade i iz kompanije su smatrali da će im taj smartfon pomoći da se na tržište pametnih telefona vrate kao ozbiljni igrači. Nakon početnog uspeha sa pametnim Android telefonima HTC je izgubio trku sa Samsungom, prihodi kompanije su pali više od tri četvrtine, pa se ceo profit iz 2011. godine prosto istopio. Iz Nokije su saopštili da su zabranu zatražili nakon što su njihovi inženjeri rastavili jedan HTC one i ustanovili da on sadrži mikrofon sa novom visokom tehnologijom audio zapisa koji je Nokija počela da razvija 2007, a patentirala 2009. godine. Mikrofon se u primenjenom obliku prvi put pojavio u telefonu Nokija 808 "PureView" prošle godine. Jedan od važnih razloga zbog kojih je Nokija tražila zabranu jeste i to što se u promotivnim materijallima za HTC one naglašavalo da je mikrofon nove tehnologije ključna nova stvar koja telefonu daje karakteristike koje retko ko ima na tržištu. "Međutim ta nova tehnologija je razvijena isključivo za naše proizvode i HTC nema licencu da koristi te mikrofone ili bilo koju tehnologiju koju je proizvela naša kompanija ", saopštila je Nokija. "Nokia poziva HTC da se takmiči pošteno koristeći sopstvene inovacije i da prestane da kopira naše izume", dodaje se u saopštenju. Obe kompanije nalaze se ozbiljnoj tržišnoj borbi u kojoj trenutno vode Epl i Samsung, a u toku je i sudska borba u Nemačkoj za oko 40 patenata za koje Nokia tvrdi da ih HTC neovlašćeno koristi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track