REVOLUCIJA: Konobaru, odštampaj parče pice

Pronalazači prave 3D printer hrane

REVOLUCIJA: Konobaru, odštampaj parče pice

Tech -
Inovativno Amerikanac Andžan Kontraktor osmislio štampač koji praškove pretvara u picu i veruje da će njegov izum smanjiti glad u svetu

HJUSTON - Hrana koja kao da dolazi iz nekog naučnofantastičnog filma.Američka svemirska agencija uložila je 125.000 dolara u razvoj 3D štampača koji proizvodi hranu. Oni smatraju da je takav štampač, čiji je koncept osmislio Amerikanac indijskog porekla Andžan Kontraktor, odličan za astronaute u Međunarodnoj svemirskoj stanici, ali i za buduću misiju do Marsa, jer bi bili alternativa trenutnim praškastim obrocima.Za astronauteSnabdevanje astronauta hranom je problematično jer sva hrana koja se šalje u svemir mora da ima rok trajanja 17 meseci. Novi 3D štampači rešili bi taj problem jer bi hranu pravili direktno u svemirskoj letelici, a sastojci bi imali rok trajanja i do 30 godina.Iako može zvučati kao naučna fantastika, naučnici su već uspeli da naprave 3D štampače koji prave hranu. Ipak, hamburger koji su odštampali holandski inženjeri košta 325.000 dolara, pa je samim tim njihov štampač preskup za bilo kakvu realnu upotrebu. Ipak, Kontraktor planira da njegov 3D štampač bude jeftiniji i dostupniji. Da je to moguće pokazao je pre nekoliko meseci time što je odštampao čokoladu.TržišteDok u NASA smatraju da je novi izum ključan za život astronauta, Kontraktor smatra da bi ovaj printer hrane trebalo da dođe do svakog doma. Tube hrane bi omogućile svakom čoveku da unese potrebnu dnevnu dozu hranjivih sastojaka, pa bi samim tim bila smanjena i glad u svetu. A zahvaljujući dugom roku trajanja hrane, bila bi smanjena i količina otpada.Kontraktor namerava da svoj printer ponudi i na tržištu. To će, kaže, omogućiti ljudima da dobijaju personalizovanu količinu nutrijenata, ali i da razmenjuju recepte putem interneta.Loš ukusKritičari kažu da ovakva hrana ne može biti ukusna, ali Kontraktor odgovara da to nije važno imajući u vidu da Zemlja uskoro više neće biti sposobna da nahrani sve veći broj stanovnika. A tada će njegov štampač biti glavni izvor hrane.

Pica iz štampača... Ukus nove hrane uopšte nije važan
Pica iz štampača... Ukus nove hrane uopšte nije važan

Proteini iz insekataŠtampač Andžana Kontraktora praviće picu tako što će prvo odštampati sloj testa, koji će tokom tog procesa biti i pečen. Potom će postaviti osnovu od paradajza, čuvanu u formi praha, koji će zatim biti pomešan s vodom i uljem. Na samom kraju, pica će biti posuta slojem proteina, koji može biti u bilo kojoj formi - uključujući tu i alge i insekte.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track