SRBIN U AMERICI PRAVI PALAČINKU JUGOSLOVENKU, JEDE JE PEVAČ METALIKE! Ameri ne vole SARMU, kako može meso da se zavija u kupus!
Foto: Printskrin

RAZVIO BIZNIS

SRBIN U AMERICI PRAVI PALAČINKU JUGOSLOVENKU, JEDE JE PEVAČ METALIKE! Ameri ne vole SARMU, kako može meso da se zavija u kupus!

Zanimljivosti -

Vladan iz Kragujevca je po dolasku u Čikago otvorio restoran balkanske kuhinje, a u njemu se pravi najbolja palačinka u Americi - Jugoslovenka.

"Kada sam pravio "Jugoslovenku" moja ideja je bila sledeća…Kada već dođeš u Ameriku sa onog malog Balkana, mnogo je glupo da kategorišeš stvari, tipa: "bosanska pita", srpska kruška (rakija)…Zašto i ovde da se delimo na naše i vaše kad smo svi isti, sve nas je neka muka naterala da dođemo ovde. Zato sam odlučio da moju "Jugoslovenku" napravim od sastojaka iz cele bivše Juge: pršut je iz Bosne, kulen srpski, ajvar je iz Makedonije, pa onda menjamo, dodajemo sastojke iz drugih bivših republika. Tu je jedino malo zalutala bugarska feta, ali i oni su naši…Jedino nemamo ništa iz Slovenije. Slovenci, izvinite!", ovako svoj specijalitet predstavlja Vladan iz Kragujevca, koji na prometnom autoputu I-294 kod South Holland-a podmiruje gladne namernike, kamiondžije, trgovačke putnike, Balkance, Ruse, Kineze i Amerikance, koji su se već navikli na njegove specijalitete.

foto: Printskrin

Tako na meniju, pored palačinaka koje u sebi sadrže delikatese sa Balkana, tu su i tradicionalni specijaliteti "na kašiku": Pasulj, sarma, gulaš…Dok ga gledamo kako ne štedi dok puni "Jugoslovenku" pitamo se da mu meni možda nije malo premastan za Amerikance…

"Mekdonalds je masan, ovde je sve naše, domaće. Pola Čikaga zna za ovu palačinku…Recepte za sarmu, gulaš i pasulj smo dobili od jedne starije gospođe sa juga Srbije. Amerikanci jedu pasulj i gulaš, sarmu malo slabije, nije im jasno kako to mleveno meso može da se zavija u kupus", objašnjava Dejan, koji dodaje da ima i sovjetsku varijantu "Jugoslovenke", koja se zove "Baltic Sea" i čiji je najvažniji sastojak – losos.

"Za baltičku palačinku imam i još jedan jak razlog – moja supruga Ingrida, koja mi ovde svakodnevno pomaže, je – Litvanka. I losos, naravno, uvozimo iz ove baltičke zemlje", kaže ovaj Kragujevčanin.

foto: Printskrin

Posao sa palačinkama je krenuo toliko dobro da je odlučio da proširi biznis, pa je u decembru prošle godine sa suprugom otvorio restoran "Posh joint" u prestižnom turističkom centru Vejl u Koloradu.

"Pravimo pice, paste, svinjetinu, rižoto, oktopode, svašta nešto… uglavnom sa evropskim šmekom. Redovni gost nam je Džejms Hetfild, pevač Metalike, koji svako jutro dolazi na kaficu. On i njegova supruga su se toliko oduševili ajvarom da sam im naručio celu kutiju. Vole i druge naše specijalitete, a on je prijatan i dobar lik, uopšte nije u fazonu zvezde, ne ponaša se tako, voli da skija i uživa daleko od slave i medija", završava svoju priču Vladan, među Amerikancima poznatiji kao Den.

Kurir.rs/Serbian Times/Antonije Kovačević/Foto: Printskrin, Serbian Times

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track