Najnovije vesti

OVIH 5 STVARI NIKAKO NE SMETE DA KAŽETE NA RAZGOVORU ZA POSAO: Ako to uradite, ostavljate loš utisak i rizikujete zaposlenje!
Foto: Profimedia

greške

OVIH 5 STVARI NIKAKO NE SMETE DA KAŽETE NA RAZGOVORU ZA POSAO: Ako to uradite, ostavljate loš utisak i rizikujete zaposlenje!

Zanimljivosti

Traženje posla je veoma stresno, a poslednje što želite je da, kada vas pozovu na intervju, uradite nešto čime ćete znatno sebi smanjiti šanse za zaposlenje.

poslovna žena, žena, posao
foto: Profimedia

Koliko god se trudimo da ostavimo dobar utisak na potencijalnog poslodavca, greške se dešavaju, ali stručnjaci otkrivaju koje greške su maltene neoprostive – nema šanse da vas neko zaposli ako ovo uradite piše Mondo.

"Ja sam sve uradio/la"

Kada pričate o svom prethodnom poslu, nikako ne treba da sve zasluge za uspehe pripisujete sebi. To što ne priznajete da su kolege imale ulogu u nekom projektu, već ste "vi sve uradili" je znak upozorenja za poslodavce.

"Razlog zašto ljudi prenaglašavaju svoju ulogu je taj što pokušavaju da prodaju sebe na intervjuu, ali postoji način da se prodate, a da ipak budete fer prema svima", kaže lovac na talente Džoslin Lej.

Ona ističe da poslodavci lako mogu da vas uhvate u laži ako vam postave samo malo detaljnija pitanja o vašoj ulozi u projektu "koji ste sami uradili".

S druge strane, savet je i da ne potcenjujete sebe.

posao, bizarno
foto: Profimedia

"Samo mi treba posao"

Da, jasno je da vam treba posao čim ste došli na razgovor, ali nikako ne treba to tek tako da kažete na intervjuu. Poslodavac će tako steći utisak da vam treba bilo kakav posao, a ne da ste zainteresovani za poziciju zbog koje ste došli na intervju.

"Koji beše naziv ove pozicije? Čime se tačno bavite?"

Kada odete na razgovor za posao, morate da budete potpuno spremni da biste ostavili dobar utisak. To podrazumeva i da dobro istražite sve o kompaniji u koju idete, poziciji koju nude, a ne da se raspitujete na samom intervjuu.

Nepripremljenost će odbiti svakog poslodavca.

Osim toga, to što ne znate "gde ste ono beše došli" poslodavcu pokazuje i da možda ne znate tačno šta hoćete.

"Reći ću vam nešto lično"

Kada vam poslodavac postavlja pitanja otvorenog tipa, lako je rasplinuti se u konverzaciji i ispričati čak i neke lične stvari, ali to je greška jer nije relevantno za posao koji želite.

Na primer, pitanje "gde vidite sebe za pet godina" je jedno od takvih koje može da vas odvede u lošem smeru.

posao
foto: Profimedia

Sara Džonston iz službe za zapošljavanje kaže da je bila svedok kako mnogi kandidati na to pitanju počnu da daju previše lične odgovore, koji nemaju veze sa poslom.

"Pričaju o tome da bi voleli da otvore restorane, vrate se na fakultet i slično. Iako zaista cenim iskrenost, ovo pitanje se ipak služi tome da poslodavac vidi da li se vaši planovi poklapaju sa pozicijom na poslu".

"Mrzeo/la sam svog bivšeg šefa"

Često se na intervjuima postavi pitanje odnosa sa bivšim poslodavcima. Ali, pre nego što ospete paljbu po bivšem šefu, ugrizite se za jezik – ne pričate ni sa prijateljem, ni sa psihologom, već sa nekim ko vas procenjuje za posao.

Dakle, kada vas pitaju zašto tražite novi posao, nemojte da budete baš previše iskreni i kažete da vam je na prethodnom bilo užasno i da ste pobegli od lošeg šefa ili kolega.

Uostalom, ako izogovarate bivše šefa, skrećete temu sa onom što je stvarno važno da istaknete, a to je – zašto treba baš vas da zaposle.

posao, bizarno
foto: Profimedia

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

ISTORIJSKI MOMENAT NA NASTUPU JK! SVE JE PRVA RADILA: Evo šta je DIVI učinila devojka iz publike, a koleginica je ISKOPIRALA!
00:15

ISTORIJSKI MOMENAT NA NASTUPU JK! SVE JE PRVA RADILA: Evo šta je DIVI učinila devojka iz publike, a koleginica je ISKOPIRALA!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja