TAJNI GOVOR TELA! Prvi utisak je najbitniji, a evo šta se drugima sviđa kod žena, a šta kod MUŠKARACA!
Foto: Profimedia

PRVI SUSRET

TAJNI GOVOR TELA! Prvi utisak je najbitniji, a evo šta se drugima sviđa kod žena, a šta kod MUŠKARACA!

Zanimljivosti -

Istraživanja u području psihologije pokazuju da je prvi utisak važan. On se uvek može popraviti, no ipak ljudi neretko upravo na njemu temelje mišljenje o nama.

Većina informacija koje koristimo za stvaranje utiska o drugima sastoji se od neverbalnih znakova - govora tela.

U nizu istraživanja, počevši od onih koje su provodili Riđo i Fridman, promatrali su se neverbalni znakovi koji su povezani s prvim utiscima i početnom simpatičnošću.

druženje, društvo, zabava
foto: Shutterstock

Jedan eksperiment uključivao je pozdravljanje pri ulasku u prostoriju za ispitivanje, što je bilo beleženo kamerom, a kasnije je zamoljeno da isti polaznici na videu opišu u čemu su upravo sudelovali, ali da pritom paze na to da tim svojim monologom zaintrigiraju druge za taj isti eksperiment.

Nasumični suci kasnije su pregledali snimke i ocenili te kratke, inicijalne susrete prilikom pozdravljanja. Drugim rečima, morali su proceniti koliko im je neko simpatičan. Prvo otkriće do kojeg se došlo jeste da je otkrivena razlika među percipiranjem muškaraca i žena. Znakovi govora tela povezani s početnom simpatičnošću bili su vrlo različiti za muškarce i žene.

Ocenjeno je da su muškarci smatrani simpatičnijima ako su govorili brzo, menjali držanje tokom govora i izbegavali poštapalice u govoru. S druge strane, kod žena su jedini neverbalni znakovi povezani sa simpatičnošću bili izrazi lica. Ako su žene pokazivale toplinu lica te izbegavale emocionalno neutralnu mimiku, smatrali su ih simpatičnijima.

posao, kancelarija
foto: Profimedia

Pokazalo se da kod muškaraca procenjujemo pokrete tela, a kod žena izraze lica.

No još je važnije otkriće samouverenost u ono čemu govore. Što se tiče muškaraca, ponovo su simpatičniji bili oni koji su brzo govorili, koristili se gestovima i mimikom te nisu gledali u pod ili u stranu.

Kada su u pitanju žene, kod njih je situacija gotovo identična, uz dodatno izraženije promatranje izraza lica. S druge strane, kod oba pola, grčenje ruku, dodirivanje prstiju, trljanje ruku o telo i dodirivanje lica ili kose bili su očiti znakovi nesigurnost te su ih kao takve percipirali i suci.

Svi u sudionici prethodno su rešili test ličnosti. Oni koji su u eksperimentu bili proglašeni simpatičnijima bili su većim delom ekstrovertni, no tu je bio prisutan i veliki broj onih koji su se smatrali društveno inteligentnima.

govor tela, posao, upoznavanje
foto: Profimedia

Kurir.rs/Zadovoljna.hr

Bonus video:

00:16

DA LI JE ON NAJBOLJI FRAJER MEĐU DECOM POZNATIH? Dejan ima telo celo u MIŠIĆIMA, nije u javnom svetu, a evo čiji je SIN! (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track