KAKO DA SNIZITE ŠEĆER U KRVI NA PRIRODAN NAČIN? Bitna je promena ishrane, a evo koje namirnice treba jesti! Ne zaboravite na OVO!
Foto: Profimedia

obratite pažnju

KAKO DA SNIZITE ŠEĆER U KRVI NA PRIRODAN NAČIN? Bitna je promena ishrane, a evo koje namirnice treba jesti! Ne zaboravite na OVO!

Život -

Povišen šećer u krvi je ozbiljno stanje koje, ako se ne dovede pod kontrolu, može da se iskomplikuje i čak dovede do dijabetske kome.

Glikemijske skokove možete da izbegnete ako u jelovnik uvrstite nekoliko namirnica, savetuju stručnjaci.

ilustracija, dijabetes
foto: Shutterstock/Pinkyone

Šećer u krvi zapravo predstavlja koncentracija glukoze u njemu. Ova supstanca je neophodna za normalno funkcionisanje ljudskog tela koje "hranu" uzima iz ugljenih hidrata i drugih supstanci. Šećer, koji se dobija kao rezultat razgradnje ugljenih hidrata, ulazi u krvotok i hormon insulin počinje skoro odmah da se luči. On nosi šećer iz krvotoka do ćelija kako bi obezbedio energiju za transformacije piše Mondo.

Kada ima previše šećera u krvi, osoba počinje da se oseća tromo, javlja se umor, gubitak koncetracije i pažnje, osećaj težine u nogama, pojačana žeđ... Da biste izbegli ovo potencijalno opasno stanje, endokrinolozi savetuju da pojačate unos hrane koja snižava šećer.

Povrće bez skroba

U ove namirnice spadaju brokoli, šargarepa, krastavci, spanać. Oni nemaju apsolutno nikakav uticaj na povećanje nivoa šećera u krvi, a takođe obezbeđuju telu ogromne količine neophodnih hranljivih materija.

šargarepa
foto: Shutterstock

Biljni čajevi

Odavno je poznato da čajevi divlje ruže, korena čička, lucerke, korena maslačka, jasena, grančica ili lišća dunje vrlo dobro deluju na rad unutrašnjih organa, a i regulišu etabolizam.

Orašasti plodovi

Pistaći, bademi i orasi odlični su u snižavanju nivoa glukoze u krvi. A sve zahvaljujući visokom sadržaju mononezasićenih masti u njima.

Badem
foto: Profimedia

Cimet

Dodajte cimet u hranu. Naučnici su otkrili da redovna konzumacija ovog začina pomaže u stimulaciji lučenja insulina u pankreasu. Uzgred, cimet može da se doda ne samo u hranu, već i u piće - čaj ili kafu.

Fizička aktivnost

Vežbajte ili, još bolje, redovno idite u teretanu. Vežbanje je još jedan efikasan način da se snizi šećer u krvi. Zahvaljujući vežbanju aktivno se obnavlja osetljivost ćelija na insulin. Takođe, izađite i prošetajte na svežem vazduhu. Da biste postigli najbolji efekat, trebalo bi da pešačite najmanje 2 kilometra dnevno.

Vežbanje
foto: Shutterstock

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

02:16

DŽONI DEP U BEOGRADU: Koji je razlog dolaska velike zvezde?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track