ZA HLADNE DANE: Hrana koja će vas dobro zagrejati tokom zime
Foto: Profimedia

jela koja dižu temperaturu

ZA HLADNE DANE: Hrana koja će vas dobro zagrejati tokom zime

Zanimljivosti -

Postoje namirnice koje se ne moraju jesti tople da bi nas ugrejale, dovoljan je i njihov sastav.

Osim klasičnih toplih napitaka, kao što su čaj, mleko, kafa, koji nas mogu odlično ugrejati u hladnim mesecima, postoji još nekoliko namirnica, odnosno jela koja imaju istu moć.

Ovsena kaša Kad se živa spusti ispod nule, idealno je vreme za ovsenu kašu. S njom ćete dobiti dovoljno vlakana, jer sadrži biljne belančevine, a i zasitiće vas. Vlakna će vam pomoći da održite telesnu težinu i pročistiće vam creva, što vas može sačuvati od raznih bolesti probavnog trakta. Beta-glukan, koji ovas sadrži, snižava nivo holesterola u krvi, a osim toga sadrži vitamin B1, koji je važan za delovanje mozga i nervnog sistema. Hranljivu vrednost ćete još povećati ako dodate čija semenke.

Ovsena kaša
foto: Profimedia

Crni pasulj Ništa vas neće bolje zagrejati od pasulja začinjenog čilijem. Nutricionistička vrednost jela će se povećati ako koristite crni pasulj, koji je odličan izvor gvožđa. Pomoći će mišićima da dobiju više kiseonika, a dobro deluje i na imunološki sistem. Varivo iz crnog pasulja sadrži puno belančevina i vlakana. Za razliku od životinjskih izvora belančevina, crni pasulj ne sadrži gotovo nimalo zasićenih masnoća. Istraživanja pokazuju da ljuska crnog pasulja sadrži više antioksidanasa flavonoida od drugih vrsta pasulja.

Prokelj Konzumiranje prokelja pomoći će vam prilikom suočavanja s prehladom. Bogat je vlaknima, a sadrži i puno vitamina C, koji nas ne štiti potpuno od prehlade, ali može ublažiti simptome. Bogat je folnom kiselinom, a sadrži i vitamine iz grupe B (nijacin B3, B6) i beta-karotene, koje telo pretvara u vitamin A. Pomalo gorkast ukus odbija, ali biće slađi ako ga popržite na maslinovom ulju.

Prokelj
foto: Foro Profimedia

Čorba od bundeve Ako vam nedostaje vitamin A, koji je veoma važan za vid, čorba od bundeve pravo je jelo za vas. Pored nešto kalcijuma i vitamina C, većina vrsta sadrži i puno kalijuma, a hrana bogata kalijumom smanjuje razvoj bolesti srca i rizik od moždanog udara. Dobre su u kombinaciji s belim lukom, biberom, ali i kurkumom i drugim orijentalnim začinima.

Čili Jelima daje aromu i ljutkast ukus. Smanjuje rizik za bolesti poput ateroskleroze i tromboze. Zbog izlučivanja endorfina, čili budi osećaj sreće. Koliko je čili ljut dovoljno govori podatak da već samo jedan gram nekih vrsta zaljuti 10.000 litara vode. Iako bez čilija ne možemo zamisliti azijsku kuhinju, on dolazi iz Meksika.

čili, Paprika, Papričica, čili Paprika

(Kurir.rs)

00:59

DA LI NAM STIŽE LEDENA ZIMA?! Svetski meteorolozi upozoravaju da dolazi sa Arktika! (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track