SVI GLEDAJU, NIKO NE VERUJE ŠTA VIDI! Ima ogromne oči, veliko je kao mačka i leti ZA OVO STVORENJE PRIRODE JE RETKO KO ČUO (VIDEO)
Foto: Printscreen/YT/wd liu

neobična životinja

SVI GLEDAJU, NIKO NE VERUJE ŠTA VIDI! Ima ogromne oči, veliko je kao mačka i leti ZA OVO STVORENJE PRIRODE JE RETKO KO ČUO (VIDEO)

Zanimljivosti -

Da je priroda čudesna zna svako čim se rodi. Međutim, iznova nas oduševljavaju i iznenašuju svi živi organizmi na zemlji.

Tako se nedavno povela polemika na društvenim mrežama o jednom divnom stvorenju prirode. Nije ni veverica, ni slepi miš. Niti se po klasifikaciji može podvesti kao slepi miš ili ververica. A liči. U pitanju je životinja po imenu kolugo.

Kolugo je sisar koji život provodi u krošnjama drveća. Dostiže dužinu od 35 do 40 cm i težinu od 1 do 2 kg. Relativno je lake građe, ima duge vitke prednje i zadnje udove, dok mu je rep srednje dužine. Nekad je zovu i "leteća veverica".

Glava je mala, uši su male i okruglaste, oči velike i postavljene na prednjem delu glave, zahvaljujući čemu ima odličan binokularni vid.

Kolugo živi po drveću u Indoneziji i na ostrvima u Tihom okeanu. Hrani se isključivo insektima. Kolugo je veliki kao mačka, sa sivim i mrkim krznom. Naučno ime mu je galeopiteka.

On spada u tzv. dermoptere, što znači da ima kožastu opnu (kao slepi miš), koja mu služi umesto „krila”. U stvari, galeopiteka ne leti, već skače sa visokih stabala, služeći se kožastom opnom kao padobranom. Svoj pad usmerava po želji, a na tlo se spušta meko kao široki suvi list. Padobranci koji posebno uvežbavaju skok sa zadrškom, koriste za usmeravanje pada tehniku leteće veverice. Galeopiteka je noćna životinja.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

12:32

VAN CIVILIZACIJE: Otišao u penziju, pa se ODMETNUO u šumu! Živi od pečuraka, a NEVEROVATNO ko ga prati u stopu (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track