STUDENT POJEO OSTATKE HRANE, PA ZAVRŠIO U BOLNICI: Stanje mu se brzo pogoršalo, doktori bili u ČUDU, a onda je ostao BEZ NOGU!
Foto: Shutterstock

strašno

STUDENT POJEO OSTATKE HRANE, PA ZAVRŠIO U BOLNICI: Stanje mu se brzo pogoršalo, doktori bili u ČUDU, a onda je ostao BEZ NOGU!

Zanimljivosti -

Student, imenovan samo inicijalima J.C. u novom "New England Journal od Medicine", oboleo je od jedne vrste sepse i morali su da mu amputiraju obe noge, a razlog cele dijagnoze je neverovatan čak i lekarima.

Naime, pojeo je ostatke piletine i nudl testenine koju je njegov cimer jeo veče pre. Ubrzo je dobio jako visoku temperaturu s pulsom od 166 otkucaja u minuti kada je odveden u bolnicu. Retko je pio alkohol, pušio je dve kutije cigareta nedeljno i marihuanu svaki dan. Brzo je prevezen u bolnicu, a simptomi su se samo pogoršavali.

hrana na podu, hrana, pod
foto: Profimedia

Javili su se užasni bolovi u stomaku i mučnina, koža mu je poplavela. Potvrđeno je da je dobio agresivnu infekciju bakterijom - Neisseria meningitidis - zbog koje su mu naglo otkazali bubrezi, a krv se počela zgrušavati. Lekari su mu amputirali obe noge kako bi ga spasili od smrti uzrokovane bakterijom, prenosi Mirror.

Dr Bernard je objasnio: "Kada su bakterije prisutne u krvi, vene celog tela se šire, snižavajući krvnipritisak i sprečavajući kiseonik da uđe u organe. Mali ugrušci nastaju posvuda, jer se zaglave u malim venama blokirajući protok krvi."

Kada tkivo kože nema krv, postaje ljubičasto i počinje da truli, u procesu koji se naziva nekroza. Iako se stanje pacijenta stabiliziralo, tkivo na njegovim prstima razvilo je gangrenu, kao i noge do stopala.

dijabetes, dijabetesno stopalo, bolest, stopalo
foto: Shutterstock

Dr Bernard je incident opisao kao "čudnu nesreću", iako nije jasno šta je uzrokovalo bakterije u hrani. JC je došao k svesti nekih 26 dana kasnije i stanje mu se popravilo, iako mu se život zauvek promenio.

Sepsa je po život opasna reakcija na infekciju, nastala kada imuni sistem preterano reaguje na infekciju i počne da oštećuje ​​telesno tkivo i organe. To je primarni uzrok smrti od infekcija širom svijeta – više od raka creva, dojke i prostate zajedno.

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

02:13

NADA I RADOSLAV ZAJEDNO SU VEĆ 65 GODINA! Za Kurir otkrili recept za uspešan i srećan brak, pa se našalili: ŽENINA REČ JE AMIN!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track