ZAŠTO MUŠKARCI KLEKNU KADA HOĆE DA ZAPROSE DEVOJKU? Istorija ovog čina je i više nego ZANIMLJIVA: Šalje poruku koja je veoma važna
Foto: Profimedia

OBIČAJI

ZAŠTO MUŠKARCI KLEKNU KADA HOĆE DA ZAPROSE DEVOJKU? Istorija ovog čina je i više nego ZANIMLJIVA: Šalje poruku koja je veoma važna

Zanimljivosti -

Zanimljivo je da je ova tradicija i dan danas traje

Kada momak prosi devojku, spusti se na jedno koleno i tim činom ukazuje poštovanje prema budućoj supruzi. Time ukazuje da je vredna poštovanja i njegove veče ljubavi prema njoj.

Veoma je bitno da se klekne na levo koleno i da kutija bude u levoj ruci, a desnom da se otvara dok se postavlja pitanje.

- Spuštanje na levo koleno omogućava proscu da zauzme pravilnu pozu i lako otvori kutijicu - objasnio je organizator venčanja Keith Willard.

Tu i nema neke preterane filozofije jer većina muškaraca klekne na levo koleno jer su dešnjaci pa im je tako mnogo prirodnije i lakše držati i otvoriti kutiju sa prstenom.

prosidba, veridba
foto: Profimedia

Istorijsko poreklo ovog romatičnog gesta nije baš sasvim jasno, ali prema ovom organizatoru potiče još iz srednjeg veka kada su se vitezovi na taj način klanjali plemkinjama.

Klečenje na jednom kolenu je nekada bio deo protokola kod mnogih ceremonija, pa tako i onih koji su romatične prirode.

Srednjevekovna umetička dela potkrepljuju tu teoriju jer se prikazuju vitezovi kako se na taj način klanjaju pred vladarima u znak poštovanja i požrtvovanosti. Takođe kleče i pred plemkinjom kako bi iskazali spremnost na večno služenje.

prosidba, veridba
foto: Profimedia

Ovaj protokol gde momak kleči, verovatno se godinama korigovao i krenuo u ove svrhe da se upražnjava.

(Kurir.rs/Najžena)

Bonus video:

03:20

Prosidba u emisiji Majke i snajke

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track