AKO NE ZNATE ŠTA JE GOSTINSKA OBLJUBA, IMATE SREĆE ILI NISTE ŽENA! To je najstrašniji običaj koji se zadržao u Srbiji do 20. veka
Foto: Yt Printscreen

jezivo

AKO NE ZNATE ŠTA JE GOSTINSKA OBLJUBA, IMATE SREĆE ILI NISTE ŽENA! To je najstrašniji običaj koji se zadržao u Srbiji do 20. veka

Zanimljivosti -

Naši preci nisu primali u svoju kuću samo poznate osobe, odnosno rodbinu, kumove, prijatelje, komšije, već nepoznate ljude.

Dvadeseti vek se nije razlikovao što se tiče gostoprimstva jer se ono masovno pružalo u nekoliko navrata. Ne samo predstavnicima svog naroda. I ne samo tri dana, već duže, ali ovo nisu priče o ratovima.

običaji, Srbija, stara Srbija
foto: Printscreen/Youtube/RTS

Gostoprimstvo je jednim delom bilo u vezi sa putnicima ili zlovoljnicima, zbog kojih su mnoga domaćinstva (zarad njihovog doličnog prijema) imala i posebne sobe ili kuće u dvorištu sa tom namenom i sa nazivima kao što su: gostinska soba, gostinska kuća ili konak, navodi se u Glasu javnosti, a prenosi Blic Žena.

Svaki namernik mogao je biti siguran da će naći prijatno utočište. Gde god ga zatekla noć. Iako mu je vrata otvarao gorštak namrštenog čela, gustih obrva, prodornog pogleda, orlovskog nosa, izraženih brkova i koščatih vilica; gostu je ta "namrgođena dobroćudnost" širom otvarala i kuću i srce. I postelju i trpezu. I sve što se u kući zateklo.

Strah od božije kazne i sujeverje

Sve četiri svetske religije: judaizam, hrišćanstvo, budizam i islam za najveću vrlinu, odnosno religijsku obavezu smatraju milosrđe. A pod milosrđem podrazumevalo se i gostoljublje. Verovalo se da odbijanje gostoprimstva predstavlja veliki greh, koji povlači i odgovarajuću kaznu. Božju. Brojni su primeri u literaturi i svetim knjigama.

Epifanija božanstava i natprirodnih bića je jedna od najpoznatijih pojava u religiji i mitovima. I kod naših predaka postoje mnoga predanja sa ovakvim ili sličnim motivima. Kome nisu poznate priče u kojima se najčešće sam Gospod ili u društvu sa svetim Petrom, ili sam sveti Sava ili sveti Arhanđeo javljaju prerušeni u putnika odnosno prosjaka i traže milost i gostoprimstvo. Nakon iskušavanja domaćina stiže zaslužena sudbina.

običaji, Srbija, stara Srbija
foto: Printscreen/Youtube/RTS

Primitivan je čovek u svakom putniku i prosjaku gledao eventualnu epifaniju (prerušenog apostola, sveca ili neko natprirodno biće) i zato mislio da je na njegovu polzu prijem svakog putnika. Kao što ga uči "Poslanica Jevrejima" : "Gostoljubivost ne zaboravljajte, jer neki ne znajući primiše anđela na konak". Ali, i kada zaslužena pohvala ili ukor nisu očigledni i trenutni, verovalo se da ove smrtnike sačekuju na onom svetu u obliku raja ili pakla.

Gost nije smeo da se uvredi

O značaju običaja i navike pružanja gostoprimstva namernicima za naš religiozni narod u prošlosti, ilustrativan je primer da je jedna od zabrana u "Zakonu za raju" iz 1635. godine bila davanje konaka i utočišta nepoznatim putnicima. I zdravim i bolesnim. I verujućim i neverujućim. I ubogim i bogatim. Za njih je bio, po tom propisu, predviđen prostor oko ili ispred ulaznih manastirskih kapija.

Obaveza je napomenuti i naglasiti da nije samo domaćin morao paziti da ne uvredi gosta i da mu se ništa nije smelo odbiti, već i obrnuto. I gost je morao biti obazriv i izbegavati svaki postupak koji bi domaćina doveo u neugodan položaj. Postojali su i propisi koji su regulisali njegovo ponašanje. Po njima se morao vladati od trenutka ulaska u gostoljubivi dom, do odlaska.

Preterivanje gostoprimstva i gostinska obljuba

U gostoprimstvu se u nekim narodima i preterivalo. Kao što je običaj gostinske obljube. Kada se gostu podvodila i neka od žena iz domaćinstva. Takva je legenda o rođenju Sibinjanin Janka, odnosno Janjoša Hunjadija - sinu Despota Stefana Lazarevića.

Naime, običaj se zadržao do 20. veka u pirotskom i dimitrovgradskom kraju do 20. veka. U bizarnom poštovanju događaja žena se ustupala gostu na telesno uživanje, neretko i predstavnicima vlasti.

Žena nije smela da se buni, a kada bi se pobunila niko joj ne bi verovao.

Bezbednost gosta

Domaćin je posebno morao garantovati bezbednost svom gostu. Ne samo od ukućana. Nego i od okoline. Čak je u slučaju ubistva gosta, domaćin bio obavezan da ga osveti, nezavisno od toga da li ga je ranije poznavao. I Mojsije je odredio šest azila tačnije šest hramova, u kojima su svi zlovoljnici, pa i begunci bili bezbedni.

Domaćin je morao štititi gosta, čak i kad je neposredno pre toga naneo zlo nekom od ukućana ili samom domaćinu. Mogao mu je u takvim neprilikama uskratiti gostoprimstvo, ali mu nije smeo odgovoriti nikakvim zlom.

običaji, Srbija, stara Srbija
foto: Printscreen/Youtube/RTS

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:10

DANAS JE ĐURĐEVDAN: Običaji na ovaj praznik odnose se na zdravlje, veruje se da ovo nikako ne smete da radite

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track