"VOLIM ŽENE PLAVE I GARAVE!" Pastir sa Kučaja umesto odgovora na pitanje otpevao bezobraznu pesmu, A ONDA OTERAO NOVINARE (VIDEO)
Foto: Kurir televizija

300 čuda

"VOLIM ŽENE PLAVE I GARAVE!" Pastir sa Kučaja umesto odgovora na pitanje otpevao bezobraznu pesmu, A ONDA OTERAO NOVINARE (VIDEO)

Zanimljivosti -

Na Južnom kučaju na čuvenoj visoravni Velika Brezovica svakle godina 13. maja dovoze se stada ovaca iz različitih krajeva Srbije. Tu se vrši ritualno spajanje stada ovaca svake godine. Pastiri ih na ovoj planini čuvaju do septembra.

A udruživanja ovaca je za vlahe poseban dan koji se slavi i koji je praznik.

300 čuda
foto: Kurir Televizija

Po dolasku na Veliku Brezovicu Ekipa emisije 300 čuda autorke Ljiljane Dimitrijević najpre je intervjuisala je pastira Ivicu Nestorovića, ali on nije hteo ništa da kaže o samom prazniku već je, u poprilično "veselom" i pomalo neobičnom raspoloženju, otpevao pesmu:

"Volim žene volim plave, volim žene i garave..."

A onda je uputio novinarsku ekipu na drugu osobu:

Pitajte gazdu Gorana ja nemam više ništa s vama. Pitajte vi Gorana.

Kako je to izgledalo pogledajte u videu:

00:49

VOLIM ŽENE PLAVE I GARAVE! Pastir sa Kučaja umesto odgovora na pitanje otpevao bezobraznu pesmu, A ONDA OTERAO NOVINARE (VIDEO)

Prelep prizor uz vlašku muziku ostavlja bez daha, a ekipa je krenula u potragu za gazdom Goranom probijajući se kroz stado ovaca.

- Sad smo upravo brojali ovce da bi čovanin znao koliko ovava ima u stado. Sad ih imao ukupno 176. To su ovce donete od više domaćinstava - kaže Predrag Boranović Drakče iz sela Podgorac.

300 čuda
foto: Kurir Televizija

Kada se spoije ovce svake godine na taj dolazi i jato lasta, a dolaze i čitave porodice. Svaki domaćn mora da pomuze sve svoje ovce, a muža je praćena posebnim ritualima:

Živka Pantelić, takođe iz podgorca objasnila je zašto žene ubacuju pare i cveće u kofe za mužu:

300 čuda
foto: Kurir Televizija

- Tako plaćamo mesto sa kojeg muzemo. Kad muža počne onda metalni novca stavljamo ispod kofe. U kofama nosimo i cveće kojima kitimo ovce da bi nam i one bile kao cveće, lepe i dobre.

Gazda Goran Madanović do kojega je ekipa najzad posle dugog probijanja kroz stada ovaca uspela da dođe upoznao ju je sa još nekim običajima:

300 čuda
foto: Kurir televizija

Dolaze domaćini iz Zlota, Despotovca, Jagodine i Ćuprije I drugih mesta. Organizujemo čuvanje ovaca. Bačija traje sve do septembra. Bačija znači skup, okupljanje ovaca. Svaki gazda muze svoje ovce i pravi svoj sir. Koliko se mleka pomuze prvog dana tolika je mere za ceo septembar - kaže gazda Goran.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track