KAMEN SA MISTERIOZNIM NATPISOM PRONAĐEN U LIPLJU! Tekst je na staroslovenskom jeziku, a govori o ZASTRAŠUJUĆEM događaju
Foto: kurir televizija

ZANIMLJIVOSTI

KAMEN SA MISTERIOZNIM NATPISOM PRONAĐEN U LIPLJU! Tekst je na staroslovenskom jeziku, a govori o ZASTRAŠUJUĆEM događaju

Zanimljivosti -

Vukašin Grozdanić, autor emisije "Kojekude po Srbiji" posetio je selo Liplje gde je u razgovoru sa stanovnikom ovog mesta saznao jedan veoma zanimljov podatak.

Domaćin je ispričao priču o neobičnom kamenu koji je pronađen na mestu gde se danas nalazi njegova kuća.

kojekude
foto: kurir televizija

- Ovde imamo jedan kamen koji je bio nekada stepenik na ulasku u staru kuću koja je bila na mestu ove. Ta kuća je rasturena 1964 godine i prilikom rasturanja ljudi su primetili da sa donje strane ovog kamena tj. stepenika postoji jedan tekst. Ja sam bio tu i zamolio sam svog oca i dedu da se taj kamen sačuva, jer sam smatrao da taj tekst nosi važnu informaciju - kaže Milovan Srić iz sela Liplje.

Tekst na kamenu pisan je na staroslvenskom jeziku, a govor o elementarnoj nepogodio koja su u drugoj polovini 19. godina dogodila u tim krajevima izlivanjem reke Ljig.

kojekude
foto: kurir televizija

- Kamen je sačuvan i stajao je dugo godina pod jednom nadstrešnicom. Onda se zagubio jer je bio stavljen kao stepenik za ulazak jednu magazu. To smo otkrili pre desetak godina kada je obnavljana ova magaza. Tada je čovek koji je okrenuo kamen i primetio tekst pozvao mene i onda smo se prisetili tih događaja. Prisetio sam se jadnog feljtona koji je izlazio u novostima sedemdesete godine o najvećim elementarnim nepogodama na tlu one velike Jugoslavije. Tu je zabeleženo da su najveće poplave koje su ikada zadesile ovaj kraj bile upravo te 1864 godine i da je ovaj kraj bio praktično pod vodom. Inače se nigde ne govori o poplavama već o potopu.

kojekude
foto: kurir televizija

A evo šta tačno piše na kamenu:

- Na kamenu piše "Potop reke Ljig". Tekst je praktično napisan na staroslovenskom odnosno predvukovskom azbukom. Tu postoji jedna zanimljivost .Moj navrn deda se zvao Matija i on nema spomenik na našem groblju. Moj čukun deda je podizao dosta spomenika svojom članovima porodice i zanimljivo je da ocu nije podigao spomenik. Međutim godina upokojenje njegovog oce se pokalpa sa godinom potopa, tako da je moguće da se on udavio.

02:28

KAMEN SA MISTERIOZNIM TEKSTOM PRONEĐEN U LIPLJU! Pisan je na staroslovenskom jeziku, a govori o ZASTRAŠUJUĆEM događaju

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja