SRPSKI NAMAZ U TOP 3 NAJBOLJIH NA SVETU: Čuveni specijalitet iz Leskovca završio na PRESTIŽNOJ LISTI, a tu je JOŠ JEDNO JELO
Foto: Profimedia

visoko mesto

SRPSKI NAMAZ U TOP 3 NAJBOLJIH NA SVETU: Čuveni specijalitet iz Leskovca završio na PRESTIŽNOJ LISTI, a tu je JOŠ JEDNO JELO

Zanimljivosti -

Najpoznatiji vodič za ocenjivanje tradicionalnih kuhinja širom sveta, "Taste Atlas", objavio je listu top 50 najboljih namaza i soseva na svetu, a čak dva sprska specijaliteta našla su se na ovoj prestižnoj listi.

Visoko treće mesto zauzeo je domaći leskovački ajvar, srpski specijalitet od paprika s dodatkom patlidžana i začina.

ajvar
foto: Shutterstock

Još jedan srpski specijalitet koji se našao na ovoj prestižnoj listi je i urnebes, namaz od mrvljenog sira, belog luka i ljute paprike. Urnebes je zauzeo 25. mesto.

"Taste Atlas" ajvar opisuje kao tradicionalni srpski namaz poreklom iz leskovačkog kraja. Kako navode, ajvar se pravi isključivo od domaćih sorti crvene paprike kao što su domaća kanija, kurtovska kapija, palanačko čudo.

Paprike se peku na otvorenoj vatri, čiste, melju, osuše i prže polako i ručno. Ukus je prijatan i biberast. Ovaj ajvar ne bi trebalo da sadrži delove semenki niti tamne i ugljenisane delove kožice paprike koje se odvajaju tokom pečenja.

Prvo mesto zauzeo je namaz toum iz Libana. Pravi se od celih čenova belog luka, koji se polako drobe tučkom, ili se danas jednostavno melju u mašini za hranu. Na kraju, u mešavinu se dodaju so i limunov sok, dajući namazu slani ukus i boju slonovače. Toum se koristi za marinade, sosove i umake i može obogatiti svaki obrok.

beli luk u prahu, beli luk
foto: Shutterstock

Drugo mesto osvojio je namaz Aji criollo iz Perua. Aji criollo ili salsa de aji je začinjena peruanska salsa pripremljena sa kombinacijom žutih ađi čili papričica i ulja. Sos je obično prijatno ljut, ali može da bude izuzetno ljut, pa treba biti oprezan kada ga prvi put probate.

(Kurir.rs/ L. S)

Bonus video:

02:53

PRAVI LESKOVAČKI AJVAR SPREMA SE SAMO OD OVE VRSTE PAPRIKE! Jedan od četiri sertifikovana proizvođača otkriva TAJNE CRVENOG BLAGA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track