Ovo je priča o čoveku koji je dobio na lutriji čak 14 puta. I to bi sve zvučalo bajkovito da mu se nije obilo o glavu. Ekonomista rođen u Rumuniji, Stefan Mandel, koristio je jednostavnu matematičku jednačinu kako bi zaradio bogatstvo, ali trik ga je doveo do toga da mora da se iseli iz zemlje, pa ida se suočava s pravnim bitkama. Njegovu impresivnu priču ispričao je tiktoker @skylerbuns u svom videu, piše Mirror.

Skajler je objasnio da je Mandel zarađivao 82 evra kad je odlučio da uzme svoju finansijsku sudbinu u ruke.

"Probao je dva puta da dobije na lutriji, zaradivši oko 3.000 evra i izvukavši svoju porodicu iz zemlje", rekao je. "Stefan se preselio u Izrael, a zatim u Australiju, gde je usavršio svoj sistem i dobio na lutriji još 12 puta".

Dakle, kako mu je to uspelo?

Mandelov sistem bio je relativno jednostavan – ali je zahtevao upornost da se izvede. Prvo je izračunao ukupan broj mogućih kombinacija koje bi mogle da mu donesu džekpot. Zatim je pronašao izvlačenja u kojima bi ga kupovina svakog mogućeg listića koštalo manje od zbira koji je mogao da osvoji u izvlačenju, a onda bi uradio upravo to - ispisao milione lutrijskih listića, pokrivajući sve moguće kombinacije brojeva koje su se pojavile.

"U to vreme sve je to bilo legalno", dodao je Skajler, "sve dok Australija to nije shvatila i zabranila masovnu kupovinu karata i korišćenje računarski generisanih brojeva". Ali, Mandel se nije pokolebao. Istraživao je izvlačenja u SAD s najmanjim brojem kombinacija i odlučio se za lutriju u Virdžiniji. Imao je 16 članova osoblja koji su ispisivali karte i slali ih u SAD u još jednom pokušaju velike pobede.

rumunija.jpg
YouTube/Printscreen 
Stefan Mandelfoto: Youtube/Printscreen

Iako je bio uspešan, taj potez nije bio popularan među lutrijskim službenicima. Mandel se na kraju upleo u četvorogodišnju pravnu bitku, potrošivši veliki deo novca koji je zaradio kroz svoju šemu. Iako je oslobođen svih optužbi, finansijski teret tužbe doveo ga je do bankrota 1995. godine. Njegova taktika je tada zabranjena u SAD.

Mandelova taktika naziva se "kombinatorna kondenzacija" i sada je zabranjena u većini igara na sreću. Objašnjavajući metodu, prethodno je rekao: "Ja sam čovek koji reskira, ali na proračunat način. Brijanje brade je lutrija: uvek postoji mogućnost da se posečem, dobijem infekciju u krvi i umrem – ali svejedno to radim. Šanse su u moju korist".

(Kurir.rs/ Mirror/ L. S)

Bonus video:

kurir tv KVIZ-S07-EP59