ISPRAVKA: KLIKBEJT NASLOV O CRVIMA "MESOŽDERIMA" CG PRIMORJU, NEPOTREBNO PLAŠENJE TURISTA
Ilustracija, Foto: Shutterstock

pojavili se i u nekoliko turističkih centara u regionima Sicilije, Kalabrije...

ISPRAVKA: KLIKBEJT NASLOV O CRVIMA "MESOŽDERIMA" CG PRIMORJU, NEPOTREBNO PLAŠENJE TURISTA

Zanimljivosti -

Portal Raskrinkavanje.me je u svojoj analizi skrenuo pažnju da je originalni naslov ovog članka "CRVI MESOŽDERI VIĐENI I U BUDVI?! Vrebaju iz mora, dugi i do 30cm, a ovako izgledaju! Šta da uradite ako se zakači za vas" - klikbejt, stoga smo naslov shodno ovoj analizi ispravili.

Sajt navodi da ovakvi naslovi služe da uoči sezone uplaše turiste na CG primorju i da nisu primereni, s obzirom da se "meso" i vatreni crvi, prema njihovom istraživanju, samo jednom nalaze u istoj rečenici.

“Vatreni crvi na Havajima su dugački od 2 do 8 inča, puze po dnu okeana ili se kriju u pukotinama grebena. Ovi crvi su uglavnom grabežljivci, koji jedu rakove, puževe, školjke i druge crve. Vatreni crvi su takođe recikleri, jedu mrtvo životinjsko meso.”

Stoga nije bilo mesta panici i nazivanju ovih crva "mesožderima", a celu analizu sajta pročitajte ovde.

****

Vatreni crvi pojavili su se u nekoliko turističkih centara u regionima Sicilije Apulije i Kalabrije. Neurotoksin u njihovim čekinjama izaziva vrtoglavicu i glavobolju.

Turisti i meštani dobili su crveni alarm kako bi bili upozoreni na "invaziju" jezivih crva.

Crvi su dugi 20 do 30 centimetara i uglavnom uspevaju da žive na kamenitom morskom dnu, ali i na peščanom. Vatreni crvi su uobičajeni na Karibima i u tropskim regionima zapadnog Atlantika.

Prema istraživanjima iz Nacionalnog instituta za istraživanje mora, crvi su takođe naštetili ribarskoj industriji jer se hvataju u breže i za ribolovačku opremu.

Istraživači rade na ograničavanju širenja crva i podsticanju prijavljivanja bilo kakvih zapažanja na drušvenim mrežama. Stručnjaci savetuju da prilikom uklanjanja bodlji koristite suve prste ili traku kako biste izbegli trljanje kože. Savetuje se da se zaraženi delovi tela osim dezinfekcije operu hladnom vodom. U slučaju alergijskih simptoma ili povišene temperature, savetuje se da posetite lekara.

Viđeni i u Budvi?

Na jednoj Fejsbuk grupi objavljena je fotografija crv auz pitanje o kojoj se vrsti radi.

"Veoma otrovna vrsta morske gusenice - Vatreni crv" - napisao je neko.

Fotografija je objavljena početkom maja.

Ako ga dotaknete, potrebno je zonu odmah izložiti veoma visokoj temperaturi jer se otrov sa bodljica brzo širi i može izazvati bol poput opekotine, temperaturu, glavobolju koje mogu trajati i do dva dana. Nikako nemojte pokušavati da bodljice maknete rukama ili pincetama jer su bukvalno kao guba - ostaju svugde i lepe se za sve površine. Najbolje ih je eliminisati upaljačem", napisano je u komentaru objave.

Kurir.rs/Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track