SANDRA NEVINA PROVELA U ZATVORU 43 GODINE: Pravi ubica bio POLICAJAC, ovako su joj namestili da PRIZNA ZLOČIN koji nije počinila
Foto: screenshot YT/IIPPIorg

IZLAZI NA SLOBODU

SANDRA NEVINA PROVELA U ZATVORU 43 GODINE: Pravi ubica bio POLICAJAC, ovako su joj namestili da PRIZNA ZLOČIN koji nije počinila

Život -

Žena iz Misurija, koja je bila u zatvoru više od 40 godina zbog navodnog ubistva, puštena je nakon što je sudija pronašao "jasan i ubedljiv" dokaz da je ona nevina za ubistvo zbog kog je robijala. Sandra Hem (63) je bila osuđena na doživotni zatvor za – ubistvo Patricije Jesče, bibliotekarke u Sent Džozefu, u Misuriju, 1980. godine, nakon što je Hem dala izjave policiji u kojoj je sama sebe inkriminisala dok je bila psihijatrijski pacijent. .

U petak, okružni sudija Livingstona Rajan Horsman presudio je da „dokazi direktno“ povezuju ubistvo Jesče sa lokalnim policajcem, koji je kasnije otišao u zatvor zbog drugog zločina i umro.

Hem, koja je iza rešetaka provela poslednje 43 godine, mora da bude puštena na slobodu u roku od 30 dana osim ako tužioci ne odluče da joj ponovo sude, rekao je sudija. Presuda je doneta nakon saslušanja u vezi sa dokazima u januaru gde je Hemin pravni tim izneo argumente koji podržavaju njen iskaz. Njena zatvorska kazna označava najdužu poznatu pogrešnu osudu jedne žene u istoriji SAD, rekli su njeni advokati iz Projekta nevinosti - neprofitne organizacije za krivično pravo.

"Zahvalni smo Sudu što je priznao tešku nepravdu koju je gospođa Hem trpela više od četiri decenije“, naveli su njeni advokati u saopštenju. Hem se u početku izjasnila krivom za ubistvo u zamenu za izbegavanje smrtne kazne. Ali njena osuda je odbačena u žalbenom postupku, navodi Asošijeted pres. Ponovo je osuđena 1985. godine nakon jednodnevnog suđenja u kojem je jedini dokaz protiv nje bilo njeno „priznanje“.

U peticiji od 147 stranica u kojoj se traži njeno oslobađanje od odgovornosti, advokati su tvrdili da su vlasti ignorisale njene „divlje kontrodiktorne“ i „činjenično nemoguće“ izjave dok je bila pacijent u psihijatrijskoj bolnici. Hem, tada 20-godišnja, bila je na lečenju od slušnih halucinacija, derealizacije i upotrebe droga kada je bila meta policije, rekli su njeni advokati. Veći deo svog života, počevši od 12. godine, provela je na bolničkom psihijatrijskom lečenju.

Tokom niza višesatnih intervjua, Hem je dala oprečne izjave o ubistvu dok je bila lečena antipsihoticima, rekli su njeni advokati. "U nekim trenucima, bila je jako pod uticajem lekovima da nije mogla čak ni da drži glavu i bila je vezana za stolicu“, napisali su.

Detektivi su primetili da je Hem delovala „mentalno zbunjeno“ i da nije u stanju da u potpunosti razume njihova pitanja. Stiven Fjuston, penzionisani detektiv policije u Sent Džozefu, svedočio je da je prekinuo jedan od intervjua jer „nije delovala potpuno koherentno“. Policija je „iskoristila njenu mentalnu bolest i primorala je da daje lažne izjave dok je bila pod sedativima i lečena antipsihoticima“, rekli su Hemeovi advokati.

Oni su tvrdili da su vlasti u to vreme potisnule dokaze koji su uključivali Majkla Holmana, tada 22-godišnjeg policajca koji je pokušao da iskoristi kreditnu karticu žrtve. Holmanov kamion je primećen u blizini mesta zločina, a par minđuša koje je identifikovao otac ubijene bibliotekarke pronađen je kod Holmana.

Holman je u to vreme bio osumnjičen i ispitan je. Mnogi detalji otkriveni tokom istrage o Holmanu nikada nisu dati advokatima osuđene žene. Holman je bio pod istragom zbog prevare u osiguranju i provala i proveo je vreme u zatvoru. Umro je 2015. godine. U svojoj presudi u petak, Horsman je napisao da "nikakvi dokazi osim nepouzdanih izjava gospođe Hem ne povezuju je sa zločinom", dodajući da su te izjave "uzete dok je bila u psihijatrijskoj krizi i fizičkim bolovima".

Nasuprot tome, „ovaj sud smatra da dokazi direktno povezuju Holmana sa ovimzločinom“, napisao je Horsman. On je rekao da tužioci nisu uspeli da obelodane dokaze koji bi pomogli odbrani Hem i da je njen branilac na suđenju pao "ispod profesionalnih standarda".

Kancelarija državnog tužioca Misurija, koja se borila da potvrdi njenu osudu, nije odmah prokomentarisala odluku sudije, preneo je Kanzas Siti Star.

(Kurir.rs/ Mondo/ L. S)

Bonus video:

03:48

ODGOVORNI U MEDIJIMA ZBOG IZVEŠTAVANJA O DANKI MOGU I U ZATVOR Advokat objasnio kojim krivičnim delom bi mogli da ih terete

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track