Najnovije vesti

SEKLA JE LIMETU PRE ODLASKA NA PLAŽU I DOBILA MARGARITA OPEKOTINE! Ruke su joj u OČAJNOM stanju i neće moći da se IZLEČI godinama! (FOTO)
Foto: Printskrin

AGONIJA

SEKLA JE LIMETU PRE ODLASKA NA PLAŽU I DOBILA MARGARITA OPEKOTINE! Ruke su joj u OČAJNOM stanju i neće moći da se IZLEČI godinama! (FOTO)

Zdravlje

Šminkerka Amber Prepčuk pretrpela je izuetno retko, ali i bolno stanje koje leti preti svakome. Zove se "margarita opekotine", a vrlo je lako da se i vi opečete ako ne pazite.

Amber je, naime, bila na izletu na jezeru sa drugaricama. Rešila je da pred odlazak na kupanje spremi osveženje u vidu koktela, a za to su bile neophodne limete. Kako nije imala cediljku, iscedila ih je rukama, oprala ruke i otišla na plivanje.

Devojke su celog dana plivale, pile koktele i sunčale se, a onda, dva dana kasnije, Amber se probudila u jezivim bolovima.

Ruke su joj, kaže, bile prekrivene plikovima i opekotinama.

"Imala sam osećaj da mi se koža iznutra kuva. Svaki put kada bih mrdnula prst, koža bi mi pukla", kaže Amber.

Lekari su joj dijagnostikovali fitofotodermatitis koji se javlja usled hemijske reakcije koju podstiču limeta, koža i UV zraci.

Narodski, fitofotodermatitis zove se "margarita opekotine". Za njih ne postoji posebna terapija, niti bilo šta garantuje brz oporavak. Umesto toga, treba preduzeti preventivne mere u vidu nošenja rukavica ako pred izlazak na sunce sečete i cedite limun, limetu, celer ili peršun.

Amber će inače još mesecima, a verovatno i godinama, morati da izbegava bilo kakvo izlaganje UV zracima jer bi stanje moglo da joj se pogorša.

Kurir.rs/Žena/Foto: Printskrin

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...