JESEN BEZ PREHLADE I GRIPA: Ovo je 10 PRIRODNIH ANTIBIOTIKA koji će vam pomoći da budete ZDRAVI KAO DREN!
Foto: Profimedia

BOLJI I OD SAVREMENE MEDICINE

JESEN BEZ PREHLADE I GRIPA: Ovo je 10 PRIRODNIH ANTIBIOTIKA koji će vam pomoći da budete ZDRAVI KAO DREN!

Život -

Dok mi uživamo u prednostima moderne medicine, naši preci morali su da se oslanjaju samo na zemlju i prirodu kako bi nabavili antibiotike i lečili razne bolesti. U nastavku vam predtsavljamo spisak biljaka koje uništavaju bakterije i teraju mnoge bolesti.

Luk i beli luk

Dele zajednička lekovita svojstva, a sadrže prirodne antigljivične, antibakterijske i antikancerogene materije. U prošlosti nisu postojali antibiotici i drugi lekovi pa je beli luk predstavljao celu ljekarsku industriju zbog širokog spektra učinaka.

foto: Profimedia

Koren đumbira

Đumbir spada u moćne lekove koji čine čuda za ljudski organizam. Možete ga jesti svežeg, u prahu ili osušiti kao začin. Takođe se može konzumirati kao ekstrakt, ulje, kapsula, pastila ili tinktura. Ima snažno protivupalno dejstvo pa je veoma efikasan kao antiobotik. Smanjuje bolove, mučninu i pomaže kod gubitka apetita.

foto: Profimedia

Kokosovo ulje

Reč je o prirodnom antibiotiku koji pomaže u lečenju kašlja, kandide, upale, pa čak i bradavica. Zbog svojih antimikrobnih svojstava, čak može sprečiti ulazak štetnih patogena u probavni sistem. Dobar je i zbog svojih antivirusnih i antigljivičnih svojstava.

foto: Profimedia

Jabukovo sirće

Zahvaljujući sirćetnoj kiselini, moćan je protivupalni lek. Smanjuje simptome brojnih stanja, akni, artritisa i gihta. Osim što smanjuje bol, osigurava i dobru dozu probiotika.

foto: Profimedia

Med

Istraživanja pokazuju da običan med ubija više od 60 različitih vrsta bakterija. Leči kandidu, kašalj, pomaže u zarastanju rana, kod kardiovaskularnih oboljenja, problema s probavom, bubrezima, ginekoloških problema…

foto: Profimedia

Ekstrakt semenaki grejpa

Njegovo korištenje seže sve do 16. veka. Tada je lečio upale gastrointestinalnog trakta. Osim prirodnih antibakterijskih svojstava, podstiče cirkulaciju, smanjuje upalu zglobova i štiti kožu od UV zračenja.

foto: profimedia

Ulje origana

Ulje origana ima protivupalna, antivirusna i antigljivična svojstva. Takođe, leči prehladu, infekcije i parazite. Uzimanjem ulja origana kao dodatka ishrani štitite kožu od štetnih bakterija.

foto: Profimedia

Karanfilić

Studije pokazuju da karanfilić efikasno ubijaja bakterije, gingivitis i kamenac, što može pomoći u smanjenju upale desni. U jednom istraživanju je ispiranje usta tečnošću koja se sastojala od karanfilića, bosiljka i ulja čajevca ubilo veći broj oralnih bakterija od tečnosti za ispiranje koju možete nabaviti u apotekama.

foto: profimedia

Timijan

Timijan je prirodni antiseptik i antimikrobno sredstvo. Može se koristiti i za sprečavanje kožnih bolesti poput akni i ekcema. Potrebno ga je razrediti kokosovim ili maslinovim uljem pre nanošenja na kožu.

foto: Profimedia

Ehinacea

Ovaj cvet pripada porodici suncokreta i deluje kao jedan od najboljih prirodnih antibiotika za prehladu. Istraživanja pokazuju da upotreba suplementa cveta ehinaceje može smanjiti težinu simptoma prehlade do 50 posto. Ostale prirodne antibiotske primene uključuju: upalu uha, atletsko stopalo, sinusne infekcije i polensku groznicu.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Net.hr/Foto:Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track