ONO ŠTO JEDEMO VEOMA UTIČE NA TO KAKO SE OSEĆAMO: Ove namirnice PODIŽU raspoloženje i daju energiju!
Foto: Shutterstock

probajte

ONO ŠTO JEDEMO VEOMA UTIČE NA TO KAKO SE OSEĆAMO: Ove namirnice PODIŽU raspoloženje i daju energiju!

Život -

Postoji izreka da smo ono što jedemo. Iako možda zvuči previše jednostavno, ova izreka je najkraće i najvažnije uputstvo za sve one koji žele da poboljšaju kvalitet života

Ono što jedemo veoma utiče na to kako se osećamo. Nedavna studija izolovala je 12 najvažnijih nutrijenata koji su posebno dobri za pojačanje lučenja endorfina, koji je poznat kao hormon sreće. Konzumirajte namirnice koje u sebi sadrže folnu kiselinu, gvožđe, omega 3 masne kiseline, magnezijum, kalijum, selen, tiamin, vitamine A, B6, B12, C i cink.

Hrana za mir i spokoj

Šećer i skrob u ugljenimhidratima povećavaju nivo serotonina u mozgu i donose nam dobro raspoloženje i mir. Jedite integralnu testeninu, integralni hleb, interalni pirinač, pasulj, krompir, voće, povrće...

foto: Profimedia

Protiv zabrinutosti

Složeni ugljenihidrati biljnog porekla posebno krompir, integralne žitarice, hleb, pirinač, kokice, med sadrže triptofan koje telo pretvara u serotonin koji je prirodno sredstvo protiv depresije. Ugljenihidrati podstiču otpuštanje insulina u krvotok a inzulin čisti put triptofanu da dodje do mozga i pretvara se u “hormon spokoja” serotonin. To nam daje osećaj mira i zadovojstva, omogućava normalan san, smanjuje apetit i podiže prag bola.

Protiv depresije

Jedite složene ugljenehidrate, crni hleb, integralnu testeninu i pirinač, suve smokve i kajsije, pasulj. Neophodna je i folna kiselina koje ima u tamnozelenom lisnatom povrću (npr. spanać), selena ima u semenkama suncokreta, luku, feferonima, tunjevini. Nedostatak folne kiseline (folacina) je jedan od uzroka depresije jer saradjuje u stvaranju serotonina. Folna kiselina spada u vitamine B kompleksa, i može se dodavati u tabletama. Ako ste tužni izbegavajte alkohol, jer je depresor nervnog sistema, što znači pojačava depresiju.

Izbegavajte

U periodima stresa izbegavajte kafu, crni i zeleni čaj, cola i energtska pića kao i alkoho. Rafinisani šećer i kofein (osnovni sastav cola i energetskih pića), izazivaju brze uspone i padove šecera u krvi što je veliki šok za organizam.

foto: Shutterstock

Kurir.rs / Blic Zdravlje / M.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track