OVAJ POSEBAN VITAMIN POMAŽE KOD JAČANJA IMUNITETA: Najviše ga ima u OVIM namirnicama, nećete pogrešiti ako ih uzimate
Foto: Profimedia

podrška organizmu

OVAJ POSEBAN VITAMIN POMAŽE KOD JAČANJA IMUNITETA: Najviše ga ima u OVIM namirnicama, nećete pogrešiti ako ih uzimate

Život -

Pravi je trenutak da podignete imunitet i zaštitite se od sezonskih bolesti, a vitamin C će vam u tome pomoći. Osim što pomaže kod odbrane organizma, snižava šećer i holesterol.

Vitamin C, Narandža
foto: Profimedia

Nutrijent koji je neophodan našem telu, posebno u jesen kako bi nam podigao imuni sistem i pomogao nam od bolesti, jeste vitamin C piše Mondo.

Svi znaju da citrusi, paprike i kivi obiluju ovom hranljivom materijom, koja može da se uzima i kroz suplemente, a znate li koliko je vitamin C koristan?

Pomaže kod visokog šećera u krvi

Jedno istraživanje je otkrilo da redovan unos suplemenata vitamina C (1000 mg) reguliše nivo šećera u krvi kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2. Takođe je utvrđeno da vitamin C snižava nivo glukoze u krvi natašte kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2. To je bio slučaj sa nivoom glukoze u krvi nakon obroka.

paprika
foto: Profimedia

Pomaže srcu

Prema jednoj američkoj studiji, veća koncetracija vitamina C u krvnoj plazmi može biti povezana sa manjim rizikom od srčanih oboljenja. Klinička ispitivanja su pokazala da su četiri nedelje suplementacije vitaminom C u dozi od 500 mg ili više drastično smanjile nivo LDL, odnosno "lošeg" holesterola.

Hrana koja sadrži najviše vitamina C

agrumi (narandže, limuni, grejpfruti)

kivi

bobičasto voće (brusnice, borovnice, maline, kupine)

brokoli, prokelj, karfiol

zelena i crvena paprika

spanać, kupus, repa

povrće
foto: Profimedia

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

03:47

OBUKLA NAJKRAĆU HALJINU NA SVETU! Glumica koju svi OBOŽAVAMO važi za vlasnicu NAJDUŽIH NOGU! U programu uživo PUCA od SEKSIPILA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track