STRUČNJACI OBJASNILI ZAŠTO OKO IGRA I ŠTA JE U PITANJU: Ono što radimo je uzrok, a pojma nemamo o tome
Foto: Profimedia

zdravlje

STRUČNJACI OBJASNILI ZAŠTO OKO IGRA I ŠTA JE U PITANJU: Ono što radimo je uzrok, a pojma nemamo o tome

Život -

Kada nam "igra" oko, obično kažemo da ćemo se radovati, a da li znate koji je stručni naziv za ovu pojavu? Blefarospazam se definiše kao nehotična kontrakcija kružnog mišića oka.

oko
foto: Printksrin

Zašto nam oko "igra"?

Obično, kada gornji kapak odjednom počne da se trza (igra), ne možemo ništa da uradimo da ga zaustavimo. Još uvek ne postoji medicinsko rešenje za ovaj problem. Međutim, studije pokazuju da ovo uopšte nije retka pojava. Svakome se desilo da mu "igra" oko makar jednom u životu piše Mondo.

U većini slučajeva lekari uopšte ne znaju zašto se javlja blefarospazam. A vrlo često nestaje sam od sebe. Ono što je zanimljivo jeste što skoro 60-70 odsto onih kod kojih je ova pojava nešto češća predstavljaju žene. Jedan od načina da izbegnete trzanje kapka jeste da vodite računa da se odmarate i dovoljno spavate.

Šta je "lek"?

Lekari smatraju da kada osoba vodi normalan život, spava najmanje osam sati dnevno i nije nervozna zbog sitnica, tada nema problem sa "trzanjem" oka.

Ne preterujte sa pićima koja sadrže kofein, savetuju lekari. Jaki čaj i kafa, naročito popodne, samo će podstaći blefarospazam.

Ako je ovo "igranje" oka ekstremno i remeti kvalitet života, onda postoje ozbiljne metode lečenja koje uključuju injekcije botulinum toksina u kapak, kažu lekari.

devojka, zena, oko, skrivanje
foto: Profimedia

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

03:11

NAJGORI RETROGRADNI MERKUR DO SADA! Astrolog do detalja objasnio šta možemo očekivati do kraja meseca I NE PIŠE NAM SE DOBRO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track