SVI MISLIMO DA JE OVAJ NAPITAK ZDRAV I GRDNO SE VARAMO Kada popijemo čašu ovog soka kao da smo pojeli 3 KROFNE!
Foto: Profimedia

savet nutricioniste

SVI MISLIMO DA JE OVAJ NAPITAK ZDRAV I GRDNO SE VARAMO Kada popijemo čašu ovog soka kao da smo pojeli 3 KROFNE!

Život -

Rado ga pijemo, često naručujemo, mislimo da je zdrav, ali nije. Priča o đusu, napitku za koji većina misli da je koristan za zdravlje. Đus ima 36 grama šećera po čaši, što je otprilike isto koliko i tri veće krofne, navodi sajt eatthis. Sok od pomorandže je bogat vitaminom C, ali je pun fruktoze, šećera koji se nalazi u voću, a naš organizam ga lako apsorbuje.

krofne
foto: Profimedia

Studije povezuju visoku konzumaciju fruktoze sa opasnom masnoćom oko stomaka, ali i sa insulinskom rezistencijom. Veliki unos fruktoze u organizam može da poremeti metaboličke procese, piše RTS.

sok
foto: Profimedia

Voće je neophodno u ishrani

Bogato je antioksidansima koji se bore protiv opasnih slobodnih radikala. Voće ima puno vlakana, vitamina i minerala. Voće u ishrani, održava vitku liniju i smanjuje rizik od gojaznosti.

Stručnjaci ističu da kada jedete sveže voće, za razliku od soka od pomorandže, dobijate mnogo vlakana. Ova vlakna štite i istovremeno usporavaju varenje voćnog šećera u organizmu, a to sprečava porast šećera u krvi. Šećeri iz soka nemaju vlakna, pa se brzo metabolišu.

Ova namirnica može da poboljša kvalitet sna i otkloni probleme sa disajnim putevima

Nutricionistkinja iz Njujorka Izabel Smit ističe da je voće svakako zdravo, ali da treba paziti jer voće sadrži šećer. Ako preteramo sa voćem i jedemo ga u velikim količinama, ono može da podigne nivo šećera u krvi, kao i voćni sokovi.

Ako želite da smanjite rizik od gojaznosti i dijabetesa, a volite sok, možete da stavite krišku pomorandže u čašu vode i nećete morati da brinete o kalorijama ili šećeru, savet je nutricionista.

pomorandža
foto: Profimedia

kurir.rs/rts

Bonus video:

00:27

ZA BAKOM ROSOM LUDI SVET Pokušala je da ugura naočare u CRNI SOK, a rezultat je toliko URNEBESAN da nećete prestati da se smejete

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track