ZAŠTO NAM SE PREHLADA STALNO VRAĆA? Srpski doktor objašnjava razloge za to i ko zapravo izaziva RESPIRATORNE INFEKCIJE
Foto: Shutterstock

važno

ZAŠTO NAM SE PREHLADA STALNO VRAĆA? Srpski doktor objašnjava razloge za to i ko zapravo izaziva RESPIRATORNE INFEKCIJE

Život -

Respiratorne infekcije vrebaju sa svih strana, obolevaju i stari i mladi. Možemo li ih sprečiti i zašto na njih ne stičemo imunitet, objašnjava dr Borislav Božanić, lekar opšte medicine.

prehlada, kijavica
foto: Shutterstock

Akutne respiratorne infekcije trenutno su najčešće, od njih obolevaju i stari i mladi. Uglavnom zahvataju gornje disajne puteve i uz simptomatsku terapiju mogu da prođu posle nekoliko dana. U manjem broju slučajeva i u zavisnosti od uzročnika bolesti, kao i u slučaju kovida 19, može da se razvije teža infekcija donjih disajnih puteva. Nakon preležane bolesti i ozdravljenja ne stiče se dugotrajniji imunitet, te se infekcije mogu ponavljati nakon nekoliko meseci, odnosno godina.

Uglavnom ih izazivaju virusi

Smatra se da su akutna respiratorna oboljenja primarno virusne prirode, a da je bakterijska infekcija pridružena virusnoj. Najčešći uzročnici su rinovirusi, adenovirusi, koronavirusi, enterovirusi, koji izazivaju blaže infekcije gornjih disajnih puteva, dok rezultati skorašnjih studija pokazuju da isti virusi u četvrtini slučajeva izazivaju i upalu pluća - objašnjava dr Borislav Božanić, lekar opšte medicine. Uzročnici težih infekcija donjih disajnih puteva su bakterije streptococcus pneumoniae i haemophilus influenzae, kao i respiratorni sincicijalni virus (RSV), virus gripa (virus influenzae) i SARS-CoV-2 . Akutno respiratorno oboljenje počinje kao akutno oboljenje gornjih disajnih puteva, rinosinuzitis, faringitis, tonzilitis, laringitis, konjunktivitis, a kasnije, u zavisnosti od uzročnika, uzrasta, imunog odgovora, pridruženih bolesti, može prerasti u ozbiljnije infekcije donjih disajnih puteva i izazvati trahejitis, bronhitis, bronhiolitis i pneumoniju, te pogoršanja opstruktivnih bolesti pluća poput HOBP i astme.

kijavica, prehlada
foto: Profimedia

Kako se postavlja dijagnoza

Dijagnoza virusnih infekcija respiratornog trakta postav- lja se na osnovu navedenih simptoma, kliničkog nalaza, analiza krvii, po potrebi, radiografije pluća i srca, a kod težih infekcija i MSCT pluća.

Kakva je terapija

Terapija podrazumeva vitamine, lekove za temperaturu, lekove protiv bolova i lekove koji smiruju kašalj, uz preporučeno mirovanje. U slučaju nepovoljnog toka bolesti, komplikacija ili bakterijske infekcije, propisuje se antivirusna terapija, uz antibiotsku i ostalu terapiju.

PREPOZNAJTE SIMPTOME NA VREME

Simptomi se mogu klasifikovati na ovaj način.

- Obična prehlada koja se ispoljava u roku od jednog do tri dana od izlaganja uzročniku tegoba i uglavnom je prati zapušen nos, kijavica, konjunktivitis, gušobolja, suvi kašalj . Bolest traje do nedelju dana i obično se završava potpunim ozdravljenjem

- Sindrom febrilnog katra koji je praćen navedenim tegobama uz povišenu telesnu temperaturu, znake upale grla i krajnika, uvećanje regionalnih limfnih čvorova.

- Angina koju karakteriše upala sluzokože praćena jakim bolovima u grlu. Među najčešće virusne izazivače, koji su odgovorni za trećinu angina, spadaju adenovirusi, rinovirusi, virus influenzae i parainfluenzae, enterovirusi, herpes simpleks, virusi osipnih groznica. Uz povišenu temperaturu praćenu groznicom, glavoboljom i malaksalošću, javlja se gušobolja koja otežava gutanje i može se proširiti na uvo ili vrat.

- Grip koji počinje nakon kratkog perioda inkubacije, od jednog do tri dana, i manifestuje se povišenom temperaturom, glavoboljom, bolovima u zglobovima i mišićima, nedostatkom apetita, opštom slabošću i malaksalošću, a nakon tri do pet dana javljaju se gušobolja, kašalj, bolovi u grudnom košu, otežano disanje. Kod bolesti koja se ne iskomplikuje oporavak nastupa 7-10 dana nakon početka simptoma Pneumonija, gde simptomi i tok bolesti variraju zavisno od njenog uzroka.

(Kurir.rs/Blic žena)

Bonus video:

03:52

Ivana Selakov i Mirza Selimović o planovima za Novu Godinu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track