KATARAKTA JE PRIMARNI UZROK SLEPILA U SVETU: Možete da progledate za 15 minuta, a doktor Branislav odgovara na najbitnija pitanja
Foto: Shutterstock

LENIN LEKAR

KATARAKTA JE PRIMARNI UZROK SLEPILA U SVETU: Možete da progledate za 15 minuta, a doktor Branislav odgovara na najbitnija pitanja

Život -

Katarakta se leči samo hirurškim putem. Pregrmite strah, intervencija je brza, bezbolna, radi se u lokalnoj anesteziji, a rezultat je fantastičan: na oku se više ne javlja siva mrena.

Br: 61% obolelih od katarakte su žene

Br: 80% svih problema sa vidom može da se izbegne ili izleči

Operacija omogućava protok svetlosti u oko, a nešto više o katarakti reći će dr Branislav Lukić, specijalista oftalmologije u klinici "Miloš".

dr Branislav Lukić
foto: Privatna arhiva

Sasvim sitno, jedva vidljivo zamućenje oka možda vam u startu ne pravi velike probleme, pa i ne pomišljate na odlazak kod oftalmologa. Grešite, jer s vremenom stanje može da se iskomplikuje tako da vaše sočivo neće više uopšte dopustiti protok svetlosti u oko. Ovo oboljenje naziva se katarakta i primarni je uzrok slepila u svetu.

Razvoj katarakte je bezbolan, pa je i to jedan od razloga zašto se mnogi ne obraćaju specijalisti za očne bolesti na vreme, sve dok zamagljen vid, dupla slika, nejasne boje i povećanje žutila drastično ne otežaju svakodnevne aktivnosti, posebno rad, čitanje, pisanje, vožnju, gledanje televizije...

Srećom, ni tada nije kasno da popravite stvar. Treba, međutim, znati da lekovi ili kapi ne mogu da pomognu.

Efikasno se možete rešiti zamućenja, promena u refrakciji oka, neelastičnosti i skleroze očnog sočiva jedino pomoću brze i bezbolne hirurške intervencije koja se izvodi u lokalnoj anesteziji, poruka je čitaocima Lene dr Branislava Lukića, specijaliste oftalmologije. Oslobodiće vas sive mrene zauvek!

vid, Naočare, katarakta, oči
foto: Shutterstock

NAPADA SVE MLAĐE

Koji su simptomi katarakte?

- Pacijenti prvo počnu da se žale da slabije vide, a to stanje prati utisak kao da gledaju kroz prljavo staklo. Napretkom oboljenja koje se razvija bez bola javljaju se i otežano gledanje pri slabijem izvoru svetlosti i noću, ali i bleštanje kod jakog izvora svetlosti, kao i rasipanje svetlosti.

Na šta treba da pripazimo?

- Redovni pregledi očiju najbitniji su za rano otkrivanje katarakte. Uz njih, potrebno je da pacijenti kontrolišu hronične bolesti, posebno dijabetes i kardiovaskularna oboljenja, paze na ishranu koja mora da bude bazirana na više citrusnog voća i povrća, ribe i integralnih žitarica, smanje konzumiranje alkohola i odreknu se cigareta.

Da li je oboljenje karakteristično samo za stariju životnu dob?

- Javlja se najčešće u poznim godinama, ali je primetno da je sve češće i ranije, što uzrokuju genetska predispozicija, traume oka, preduga izloženost ultraljubičastom i radioaktivnom zračenju, upotreba nekih lekova, dijabetes...

vid, Naočare, katarakta, oči
foto: Shutterstock

Mogu li naočare da poprave stvar?

- Do kratkotrajnog poboljšanja može da dođe promenom dioptrije, ali u narednoj fazi neminovno dolazi do zamućenja koje onemogućava bistar vid. Katarakta može da se ukloni samo hirurškim putem.

POBOLJŠANJE NASTUPA BRZO

Kako se postavlja dijagnoza?

- Treba da se obavi kompletan oftalmološki pregled koji obuhvata određivanje nekorigirane i najbolje korigirane vidne oštrine, merenje očnog pritiska, pregled prednjeg segmenta oka, širenje zenica i pregled stražnjeg segmenta oka (očne pozadine).

KAKO SE VRŠI ZAHVAT

Operacija se obavlja u dnevnoj bolnici, u operacionoj sali pod sterilnim uslovima, u lokalnoj ili kapljičnoj anesteziji posle širenja zenica i traje 10-20 minuta, dok ukupan boravak nije duži od dva sata.

Pravi se mikrorez (oko 2 mm) na ivici rožnjače kako bi se provukla ultrazvučna sonda (ne zahteva šav jer rožnjača ima izraženu sposobnost regeneracije) koja dolazi do zamućenog sočiva i ubrizgava zaštitne supstance koje štite strukturu oka u toku eliminacije sočiva (omekšava se i usitnjuje). Kroz isti rez se unosi novo, veštačko sočivo koje preuzima funkciju prirodnog sočiva. Ne može da izazove nikakvu reakciju oka i u njemu ostaje trajno,

Posle intervencije se oko zaštiti, zaštita se nosi do kontrolnog pregleda sutradan i skida se samo kad se stavljaju prepisane kapi u oči.

Da li su potrebni dodatni pregledi pre same intervencije?

- Rade se laboratorijske analize (kompletna krvna slika, urea, kreatinin, šećer, protrombinsko vreme krvarenja), EKG, uzima se bris oba oka zbog bakterija koje mogu da izazovu infekciju posle operacije.

Kad se pacijentu poboljšava vid?

- Već dan posle operacije, kod prve kontrole, primećuje se poboljšanje vida. Za konačan ishod potrebno je nekoliko nedelja, a za to vreme prepisuju se kapi koje se sipaju u operisano oko kako bi se izbegle infekcije i osigurao uspešan postoperativni tok.

ŠTA TREBA DA ZNATE

Ako ste se neposredno pre zakazane operacije prehladili, kašljete ili vam je dijagnostikovana neka akutna infekcijska bolest, najbolje bi bilo da odgodite zahvat do potpunog ozdravljenja.

Minimum šest sati pre operacije nemojte da konzumirate hranu i piće, a slatko i alkohol 24 sata pre intervencije.

Kada krenete na operaciju, uzmite redovnu terapiju ako vam je prepisana. Važno je da imate čistu kosu i lice, žene treba da budu bez ikakve šminke i veštačkih trepavica. Izaberite komotnu odeću na kopčanje, a ne onu koja se oblači preko glave kako prilikom skidanja po povratku kući ne biste pritisnuli lice i oko. Ako ste se neposredno pre zakazane operacije prehladili, kašljete ili sumnjate na neku akutnu infekcijsku bolest, najbolje bi bilo da odgodite zahvat do potpunog ozdravljenja.

Da li to znači da pacijent ne mora da nosi naočare?

- Nekad su potrebne, ali postoje veštačka sočiva koja omogućavaju dobar vid i za blizinu i za daljinu.

PRAVILA KOJA TREBA DA SLEDITE POSLE OPERACIJE

- Koristite prepisanu terapiju tačno kako je oftalmolog odredio

- Zavoj nosite jedan dan (rez zaraste za 48 sati!)

- Ne trljajte oči

(Kurir.rs/Lena/Branka Mitrović)

Bonus video:

01:57

STOMATOLOG O UTICAJU MASKE NA ZDRAVLJE ZUBA: Pogoršana oralna higijena, LJUDI NAM DOLAZE SA OTOCIMA I APCESIMA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track