UKLANJANJE KRAJNIKA KOD DECE: Ne treba ih čuvati po SVAKU cenu, a ovo je razlog i ima veze sa IMUNITETOM
Foto: Shutterstock

za i protiv

UKLANJANJE KRAJNIKA KOD DECE: Ne treba ih čuvati po SVAKU cenu, a ovo je razlog i ima veze sa IMUNITETOM

Život -

Tačno je da operacija treba da bude poslednji korak i da uvek prvo treba pokušati s lečenjem, posebno ako su deca mala, ali krajnike ne treba čuvati po svaku cenu. Evo zašto.

Grlo, Krajnici
foto: Profimedia

Kada pedijatar predloži da se zbog čestih upala i gnojnih angina, na koje više ne deluje antibiotska terapija, dete podvrgne hirurškom odstranjivanju krajnika, mnogi roditelji se pitaju da li je ova operacija zaista neophodna.

Želeli bi da njihov mališan sačuva tonzile jer su temelj imuniteta, ali treba da znaju da oni brane organizam od bolesti samo ako mogu pravilno da obavljaju svoju funkciju.

Brojevi

6 sati pre operacije dete ne treba da jede i pije

10-15 min. traje hirurška intervencija

10-14 dana traje oporavak

Tačno je da operacija treba da bude poslednji korak i da uvek prvo treba pokušati s lečenjem, posebno ako su deca mala, ali krajnike ne treba čuvati po svaku cenu ako prete ili su već naškodili celokupnom zdravlju mališana. Sa načetim ili obolelim krajnicima pre će zaraditi još neku bolest jer je zbog njihovog stanja drastično smanjena otpornost organizma, nego kada ih izvade. S druge strane, dokazano je da deca kojoj su izvađene tonzile uopšte neće imati slabiji imunitet, čega se roditelji pribojavaju.

krajnici
foto: Shutterstock

RECITE SVE ŠTO MUČI DETE

Dakle, ako vaše dete često ima bolno grlo, otečene krajnike i povišenu temperaturu, obavezno se, posle posete pedijatru, posavetujte sa otorinolaringologom, koji će doneti konačnu odluku: da li je operacija neophodna ili nije.

SIMPTOMI KOJI UKAZUJU DA JE OBOLEO TREĆI KRAJNIK

- otežano disanje na nos, česta slinavost

- hronični kašalj

- hrkanje i nekada potpuni prekidi u disanju

- česte upale ušiju - više od tri godišnje

Pre susreta sa ekspertom za grlo savetujemo vam da napišite šta ste još primetili da se događa kako ne biste zaboravili da ukažete i na druge simptome. Ukoliko dete ima poteškoće prilikom gutanja, neprijatno mu miriše iz usta, krajnici su često bele ili žute boje, promuklo je - obavezno obavestite lekara. Ne zaboravite da napomenete i da li se žali na glavobolje, hvata li ga jeza, da li mu se koči vrat, ima li osetljive vilice, otečene limfne čvorove... Lista jeste poduža, ali sigurno zapažate i da li odbija hranu, ima mučninu, povraća, ima li često prekomernu sekreciju iz nosa, bole li ga i drugi delovi tela a ne samo grlo i da li je preterano razdražljivo.

krajnici
foto: Shutterstock

KAD I KAKO KRAJNICI IDU NAPOLJE

Uloga krajnika jeste da spreče ulaz bakterija i virusa kroz usta i nos u organizam, ali sve ovo što se dešava vašem detetu dokaz je da su i oni sami podložni infekcijama. Najčešće ih napadaju virusi, ali ni bakterije, posebno streptokoke, ne zaostaju u naporima da oslabe mali organizam.

Ako doktor čuje da je vaše dete imalo u prethodnoj godini pet do sedam upala krajnika sa nekim od simptoma koje smo vam nabrojali, neće se dvoumiti - predložiće operaciju. Njegova dužnost je i da razreši sve dileme koje imate u vezi sa samim zahvatom, da li da odmah donesete odluku ili pričekate. Naime, deci do treće godine se odlaže operacija dok ne ojačaju, ali samo u slučaju da njihovo zdravstveno stanje nije drastično pogoršano. Isto tako, objasniće vam da mališani pre operacije treba da budu potpuno zdravi, a na eventualne probleme će ukazati analiza krvne slike i urina.

PRAVILNA ISHRANA UBRZAVA ZACELJENJE

Preporučuje se: rashlađene tečnosti, lagani obroci, mekana i hladna hrana; dobrodošli su pasirana, kašasta hrana koja sadrži dovoljno hranljivih materija, domaći puding, kremovi i želei, sladoled. Poslednje će ih posebno obradovati.

Ne preporučuje se: vruće tečnosti nadražuju rane i usporavaju oporavak, kao i vruća, ljuta, kisela i slana hrana. Zrnasta ili hrskava hrana (čips, krekeri, tost) može da ogrebe grlo i izazove krvarenje. Ovu hranu treba izbegavati do šest nedelja.

Zbog samog zahvata ne treba da paničite. Operacija je rutinska, ne traje duže od 15 minuta, obavlja se u opštoj anesteziji i deca je izuzetno dobro podnose. Samo dva sata posle intervencije dete može da popije vodu ili hladan čaj. Uglavnom se svi mališani istog dana puštaju na kućno lečenje, na vama je da ih pazite i mazite: naveče, pred spavanje, častite ga omiljenim pudingom ili sladoledom, sutradan mu pripremite griz ili supu, posle su dobrodošli pire i kaše. Verujte, brže od vas će zaboraviti sve što ga je snašlo!

krajnici
foto: Shutterstock

Kada pođete na intervenciju, ponesite obavezno detetovu omiljenu igračku.

OBRATITE PAŽNJU!

Nakon vađenja krajnika dete ima bol u grlu, ušima, vilici ili vratu. Samo u konsultaciji s lekarom dajte lek protiv bolova.

Lekar će kontrolni pregled zakazati u roku od 10 do 14 dana. Do tada dete treba da se odmara, bude pošteđeno odlaska u školu, a treninge možete da mu dozvolite posle tri nedelje ako oporavak protekne dobro.

Obavezno se obratite lekaru ako se dete žali na uporan i oštar bol, glavobolju, oticanje ili crvenilo na licu, vratu i u očima, ako primetite da krvari iz usta ili nosa duže od nekoliko minuta. Posavetujte se i ako ga prati temperatura viša od 38,5 stepeni, a odmah mu na svakih 60 minuta dajte da pije 1/2 šolje tečnosti.

(Kurir.rs/Lena/Branka Mitrović)

Bonus video:

06:23

Ovo su tri glavna simptoma omikrona

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track