DR IVAN ĐURIĆ O CRP: On signalizira da u telu nije sve kako treba i da postoji PROBLEM, a evo kada skače i zašto se to dešava
Ilustracija, Foto: EPA / MAX CAVALLARI

u žiži zbog korone

DR IVAN ĐURIĆ O CRP: On signalizira da u telu nije sve kako treba i da postoji PROBLEM, a evo kada skače i zašto se to dešava

Život -

Skok CRP-a je alarm da nešto u organizmu nije kako treba, ali on ne može da pokaže ni mesto, ni uzrok upale. Za to su potrebne ostale dijagnostičke analize koje će odrediti lekar.

hangar, doktor, krvni pristisak
foto: Profimedia

Na osnovu vrednosti C reaktivnog proteina može se proceniti stepen upalnog procesa u organizmu. Koristan je i u proceni kako bolest napreduje kao i kako deluje određena terapija.

- CRP je skraćenica koja označava C reaktivni protein koji se proizvodi u jetri. Njegova koncentracija u venskoj krvi koristi se kao značajan biohemijski parametar za mnoga stanja. Povišen CRP je zbog korona virusa došao u žižu interesovanja, ali morate znati da je on samo jedna od analiza koja se radi u borbi protiv različitih bolesti i stanja – objašnjava dr Ivan Đurić, specijalista opšte medicine za Žena.rs.

Ako se sumnja, kaže naš sagovornik, da je u pitanju infekcija, da bi se identifikovao tačan uzročnik rade se brisevi, daju se uzorci na analizu (npr. urinokultura, koprokultura), ali se traži i nalaz antitela, kao i PCR testovi.

test, korona, pandemija
foto: EPA / Jeon Heon-Kyun

- Pored toga rade se radiološka ispitivanja koja obuhvataju razna snimanja (rentgenska, ultrazvučna, skenerom, magnetnom rezonancom), biopsije i mnoge druge procedure u potrazi za dijagnozom. Važno je i kako izgleda sam bolesnik, da li ima visoku temperaturu, šta ga boli, koliko dugo traju tegobe.

Smatra se da su normalne vrednosti CRP-a od 0-5 mg / L. Vrednosti od 5-10 mg / L se obično sreću kod pušača. Kod blažih upala, CRP je obično do 40 mg/L, dok kod ozbiljnijih upala ide preko 50, a kod bakterijskih infekcija vrednosti CRP-a su obično preko 100 mg/L.

- Ne postoji značajna razlika između referentnih vrednosti za muškarce i žene, niti za životnu dob. Nenormalno niske vrednosti srećemo kod osoba koje su na terapiji lekovima za smanjenje masnoće u krvi ili su uzmali lekove na bazi acetilsalicilne kiseline. Ipak, nikako ne treba gledati samo vrednost CRP-a , tako da tumačenje treba prepustiti lekarima. Uvek se sagledava kompletno stanje pacijenta i svi ostali rezultati zajedno da bi se donela prava odluka.

test, PCR test
foto: Profimedia

Visoke vrednosti mogu se očekivati kod infekcija, pojačanog fizičkog napora, trudnoće, uzimanja oralnih kontraceptiva, pušenja i visoke nadmorske visine, kod izrazito povišene masnoće u serumu i postojanja tzv. reumatoidnih faktora. Takođe mogu se očekivati i kod šećerne bolesti i arterijske hipertenzije.

- Skok CRP-a imamo i kod sistemskog lupusa, reumatoidnog artritisa, zapaljenja zidova krvnih sudova, kod zapaljenjskih oboljenja creva, upale pluća, tuberkuloze, reumatske groznice, malignih oboljenja, a naročito kod limfoma.

CRP je povišen kod infekcija, naročito bakterijskih, u kojima je porast mnogo brži i izraženiji od porasta sedimentacije ili broja leukocita. Kod virusnih infekcija to nije slučaj, pa to nekad može biti dijagnostički parametar za razlikovanje bakterijskih i virusnih infekcija.

dete, infekcija, prehlada, grip
foto: Shutterstock

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

00:05

Isplivala reakcija Konstrakte posle pobede na Beoviziji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track