IZNENADIĆETE SE: Ovih 7 namirnica razbuđuje bolje od kafe
Foto: Shutterstock

Saveti

IZNENADIĆETE SE: Ovih 7 namirnica razbuđuje bolje od kafe

Žena -

Jutarnje razbuđivanje mnogi ne mogu zamisliti bez kafe, ali postoje namirnice koje vas mogu razbuditi i bolje od popularnog crnog napitka.

Želite li se ujutro osećati budnije i energičnije, šoljicu kafe probajte zameniti sa idućih 7 namirnica:

1. Ovesna kaša - Ovesna kaša među najboljim je obrocima koje možete pojesti rano ujutro. Ona će vam obezbediti energiju jer je bogata ugljenim hidratima. Ugljeni hidrati u ovesnoj kaši sporo sagorevaju zbog čega će vas držati budnima i punima energije celo jutro.2. Voda - Popijete li čim se probudite čašu vode na prazan želudac brže ćete se razbuditi. Čak i blaga dehidratacija može vam zamagliti um jer tijelo nema dovoljno vode za obavljanje funkcija. Zapravo, većina nas je ujutro blago dehidrirana pa će nadoknađivanje tekućine odmah nakon buđenja učiniti razliku. Uhvati li vas usred radnog vremena pospanost, više će vam koristiti ako popijete čašu vode nego kavu. Dobro je i da uz sebe uvijek imate bočicu s vodom.

3. Jabukvo sirće - Ne postoji lekarsko objašnjenje zašto jabučno sirće podiže energiju, ali mešavina jabučnog sirćeta, vode i meda napitak je za koji se od davnina smatra da puni energijom, bistri um i deluje povoljno na celokupno zdravlje. Samo pazite da ne preterate jer njegova kiselost može iziritirati grlo i probavni trakt. Pomešajte 2 kašičice jabukovog sirćeta i 1 kašičicu meda u 2 decilitra vode (hladne ili vruće). Mešajte dok se med ne rastopi. Napitak pijte hladan kada se želite rashladiti ili ga pijuckajte toplog kada vas boli grlo.

Foto: Shutter
Foto: Shutter

4. Čia semenke - Bogate su omega 3 masnim kiselinama koje hrane mozak, teraju pospanost i čine nas budnijima. Uz to, čia semenke mogu upiti količinu vode koja je 10 puta veća od njihove težine što ubrzava probavu i pretvara hranu u energiju i pri tome hidratizira vaš organizam i čini vas poletnijima.

5. Zeleno lisnato povrće - Konzumacija velikih količina svežeg zelenog lisnatog povrća jedan je od najboljih načina da telo napunite energijom. Takvo povrće sadrži puno vitamina B koji pomaže telu da hranu pretvori u energiju.

6. Menta - Istraživanja su dokazala da nas miris mente čini budnijima i manje umornima. Stoga će vas umesto kafe ujutro puno bolje razbuditi čaj od mente.

7. Jaja - S jajima za doručak ne možete pogrešiti jer žumance sadrži mnoštvo belančevina koje će vas snadbeti energijom za čitav dan. Kuvana, pečena, pržena, poširana - svaki način pripreme jaja biće dobar za doručak. Želite li ih obogatiti zelenim povrćem i posebnim ukusom, napravite kajganu sa šparogama.

Foto: Shutter
Foto: Shutter

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track