NIIŠTA BEZ KOJEG SE NE MOŽE: Evo kada i gde je nastao broj nula
Foto: Profimedia

Izum istoka

NIIŠTA BEZ KOJEG SE NE MOŽE: Evo kada i gde je nastao broj nula

Zanimljivosti -

Mnogi istraživači su vekovima verovali da je nula izum arapskih matematičara, a neki su čak predlagali da je prvi put upotrebljena u Evropi. Ni jedni ni drugi nisu bili u pravu

Enigmatični broj nula specifičan je po mnogo čemu, a pre svega po bezgraničnom broju filozofskih i matematičkih vrednosti.Ali, kada je čovečanstvo prvi put iskoristilo nulu i zašto?Mnogi istraživači su vekovima verovali da je nula izum arapskih matematičara, a neki su čak predlagali da je prvi put upotrebljena u Evropi. Bilo je i naučnika koji su poreklo nule pronašli u Mesopotamiji, ili čak u civilizaciji Maja koji su oznaku za nulu oko 350. godine nove ere prvi put iskoristili u kalendaru.

Foto: Domeniko Feti: Zamišljeni Arhimed, Foto Wikipedia
Foto: Domeniko Feti: Zamišljeni Arhimed, Foto Wikipedia

Ipak, ovi rani sistemi služili su se nulom kao oznakom, a ne kao brojem sa sopstvenom vrednošću i svojstvima.Francuski arheolog Žorž Kede objavio je 1931. godine tekst pod naslovom "O poreklu arapskih brojeva", gde je jednom za svagda dokazao da je nula istočnjački izum. Kede je svoju studiju zasnovao na kamenoj ploči K-127 otkrivenoj u Kambodži.Broj nula, zabeležen na ovoj ploči, najstarija je otkrivena nula do sada i potiče iz vremena oko 683. godine nove ere - dakle, oko dva veka pre prve arapske države.

Foto: Ilustracija: Matematika, Foto: Profimedia
Foto: Ilustracija: Matematika, Foto: Profimedia

Otkriće je potkrepilo teorije da je Hindu matematičar Bramagupta taj koji je prvi uveo nulu u matematičke operacije.Bramagupta je ispod brojava upisivao tačke kako bi označio nulu. Te tačke, nazvane su "sunija" (prazno) i "ka" (mesto). Veliki matematičar postavio je osnovne zakone za dobijanje nule sabiranjem i oduzimanjem, kao i pravila za druge matematičke operacije u kojima je nula neophodna.Sa nastankom nule, omogućena je algebarska definicija negativnih brojeva i razvoj matematičkog numeričkog sistema. Bez te nule, čovečanstvo bi verovatno i dalje bilo zaglavljeno u Srednjem veku.Pogledajte još na portalu Newsweek.rs :Istoričar Dragan Markovina: Samo se Srbi i Hrvati odriču svoje istorijske pobedeBuđenje medveda: Evo kako je Putin podigao rusku vojsku na noge (FOTO)Newsweek otkriva: Koliko je Anders Brejvik još uvek pretnja za Evropu?O njemu niko ne govori: Ovo je najdiktatorskiji režim današnjice (FOTO)Od Obilića do Zrinskog: Ovo su najveći slovenski ratnici u istoriji (FOTO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track