ŠTA SE S ČIM SLAŽE: Evo kako da dobro iskombinujte hranu
Foto: Shutterstock

HRANA

ŠTA SE S ČIM SLAŽE: Evo kako da dobro iskombinujte hranu

Žena -

Određena hrana može da postane zdravija ako se jede u kombinaciji s nekom drugom

Kombinacija namirnica kako može biti dobra, tako može biti i loša. Na primer, čaj i kafa smanjuju sposobnost organizma da apsorbuje gvožđe, a kofein još može sprečiti i apsorpciju kalcijuma. Zato posle obroka koji je bogat namirnicama koje sadrže gvožđe i kalcijum nemojte piti kafu.

Voće kao samostalan obrok

foto: Shutterstock

Voće (jednu vrstu) trebalo bi jesti kao poseban obrok ili kao užinu dva sata pre ili dva sata posle jela, a nikako odmah posle jela jer tako „samo kiselimo pojedenu hranu“. Vo}e jedite tokom prepodneva.

DOBRE KOMBINACIJE

foto: Shutterstock

Kuvana jaja + spanać

Odaberite za doručak kuvana jaja i salatu od svežeg spanaća. Vitamin D iz jaja pomoći će vašem organizmu da apsorbuje kalcijum iz zelenog povrća, ali nikako s jajima nemojte kombinovati spanać sa zaprškom (samo svež).

foto: Shutterstock

Integralna testenina + preliv od paradajza i belog luka

Najnovija istraživanja pokazala su da aminokiselina cistein, koja se nalazi u crnom i belom luku, povećava iskorišćenost cinka i gvožđa, koji nam služe za podizanje imuniteta.

foto: Shutterstock

Banana + jogurt

Prebiotici u banani sarađuju s probioticima u jogurtu, pa kao rezultat imamo dobar rad creva i bolji imunitet.

foto: Shutterstock

Meso + blitva

Vitamin C iz blitve pomaže organizmu da što bolje iskoristi gvožđe koje se nalazi u mesu.

LOŠE KOMBINACIJE

Postoje neke kombinacije u kojima namirnice kao da se svađaju. Ako ih jedete zajedno, negativno će delovati jedna na drugu i uveliko smanjiti svoju hranljivu vrednost.

Posledica ovakvih kombinacija su nadimanje, loše varenje, iritirana creva, migrena, artritis, kandida ili hronični umor, a naročito se javlja posle obroka.

foto: Shutterstock

Meso + sir

Kalcijum iz mlečnih proizvoda otežava apsorpciju gvožđa iz mesa. Inače, ovom kombinacijom unosi se previše belančevina životinjskog porekla, što zamara bubrege.

foto: Shutterstock

Meso + krompir

Ova kombinacija izaziva nadimanje, podrigivanje i gasove. Pražnjenje želuca je usporeno, što izaziva zatvor, ali i ubrzano izbacivanje nesvarene hrane. Osećaj iscrpljenosti je prateća pojava.

foto: Shutterstock

Mleko + kafa

Popularna kafa s mlekom za neke je preteška jer te dve namirnice zajedno stvaraju supstancu za čije varenje su potrebna i tri sata.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Pet proizvoda za koje mislite da su zdravi!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track