PSIHOLOGU JE BILO POTREBNO SAMO 5 MINUTA DA PROCENI DA LI ĆE PAR OPSTATI: Otkrio je šta je KLJUČ veze koja traje zauvek!
Foto: Profimedia

POGODIO JE U 94 POSTO SLUČAJEVA

PSIHOLOGU JE BILO POTREBNO SAMO 5 MINUTA DA PROCENI DA LI ĆE PAR OPSTATI: Otkrio je šta je KLJUČ veze koja traje zauvek!

Žena -

Još davne 1986. godine psiholog Džon Gotman tvrdio je kako mu je dovoljno samo 5 minuta provedenih nasamo s ljubavnim parom kako bi procenio hoće li njihova veza potrajati ili će biti kratkog veka.

Još tada je okupio nekoliko venčanih parova ne bi li proučio njihovo ponašanje i pokušao predvidjeti hoće li ostati zajedno. 6 godina kasnije pokazalo se kako je njegova prognoza bila tačna u čak 94 posto slučajeva.

foto: Profimedia

A šta je to što mu je otkrilo koliki će biti životni vek jedne romanse? E pa to je međusobno ponašanje partnera jedno prema drugome u svakodnevnoj komunikaciji.

Potrebno je prvenstveno da partneri jedno prema drugome budu ljubazni i velikodušni. Naime, Gotman je prilikom proučavanja parova i njihovih međusobnih reakcija utvrdio kako su parovi koji su u svakodnevnom razgovoru smireni, ljubazni, dragi i velikodušni jedno prema drugome parovi s najvećim šansama za opstanak veze. Naprotiv, partneri koji su u razgovoru bili nervozni, srditi i neprijateljski nastrojeni, nisu ostali zajedno, baš kao što je Gotman i predvideo.

foto: Profimedia

Partneri koji nisu ostali zajedno nisu nužno otvoreno pokazivali navedene negativne emocije, no pravu su istinu otkrile njihove fizičke reakcije koje je dr. Gotman merio. Njihovo znojenje i povećani otkucaji srca odavali su dojam kao da su se suočili s nazubljenim tigrom, a ne nekim ko bi trebao biti njihov životni partner.

Partneri koji, s druge strane, uvažavaju i poštuju jedno drugo te su jedno prema drugome ljubazni, nalaze se u emcionalno i psihološki znatno ugodnijoj vezi koja ima velike šanse za opstanak.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Cosmopolitan.hr, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track