DŽEM OD SLANINE I PARADAJZA JE HIT ZIMNICA! Sve domaćice će da vam ZAVIDE kada ga iznesete GOSTIMA (RECEPT)
Foto: Profimedia

EKSPERIMENT U KUHINJI

DŽEM OD SLANINE I PARADAJZA JE HIT ZIMNICA! Sve domaćice će da vam ZAVIDE kada ga iznesete GOSTIMA (RECEPT)

Žena -

Špekmez je zabavan, iako ne tehnički ispravan naziv ove neobične "zimnice".

Radi se o namazu od slanine i paradajza koji se maže na sve, onda kad se ne jede kašikom. Slanina je nepresušan izvor inspiracije i ona čini svako jelo ukusnijim.

Sastojci za pripremu ove zanimljive zimnice su:

225 g slanine ili pančete; 350 g zrelog paradajza; malo luka; 25 g smeđeg šećera; 1 kašika belog šećera; pola kašičice soli; 1 kašičica slatke dimljene mlevene paprike; pola kašike mlevene gorušice; pola kašike jabukovog sirćeta; prstohvat mrvljenog čilija.

Ovaj slani, lepljivi džem ima intenzivan ukus koji će vas naterati da zatvorite oči i duboko uzdahnete od oduševljenja.

Za pripremu ovog džema odaberite jako zrele i sočne paradajze kao što je volovsko srce. Paradajz ne morate da ljuštite, ali svakako treba da odstranite zelene, odnosno nezrele delove. Dimljenu mlevenu papriku i mlevenu gorušicu možete pronaći u dućanima sa začinima i nisu skupa investicija, jer se odlično slažu s jako puno namirnica, naročito mesom. Džem možete mazati na hleb, krekere, tost, dodajte ga u hamburger ili sendvič, uz pečena jaja pa čak i u salatu. Jednom kad ga probate, znaćete da mu je mesto u svemu.

Slaninu narežite na tanje trake, pa je prepržite u tiganju dok ne postane potpuno hrskava. S obzirom na veću količinu slanine koju treba prepržiti, napravite to u dva ili tri navrata, nemojte da natrpate tiganj. Slaninu odložite sa strane na tanjir. Odvadite dve do tri kašike masnoće na kojoj se slanina pekla, pa očistite tiganj od ostatka masnoće i eventualnih mrvica i komadića slanine koji bi mogli zagoreti.

Na zagrejanoj masnoći od slanine prepržite sitno seckani luk dok ne postane staklast. Trake slanine razmrvite u komade, pa vratite u tiganj. Dodajte seckani paradajz i sve ostale začine, pa poklopite lonac. Kuvajte na jačoj vatri dok umak ne prokuva, a zatim smanjite vatru i kuvajte do 45 minuta. Povremeno promešajte i pazite da “džem” ne zagori. Tečnost mora da ispari i džem mora postati gust i ljepljiv. Ostavite ga da se malo ohladi i možete ga konzumirati toplog i hladnog. U dobro zatvorenoj teglici, džem možete čuvati u hladnjaku do 2 nedelje iako smo sigurni da će nestati u roku kraćem od dva dana.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Stvar ukusa/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja