NE DOZVOLITE DA PAS DOBIJE SRČANI UDAR ZBOG PETARDI! Ovo su načini da zaštitite svog ljubimca!
Foto: Shutterstock

Saveti veterinara

NE DOZVOLITE DA PAS DOBIJE SRČANI UDAR ZBOG PETARDI! Ovo su načini da zaštitite svog ljubimca!

Žena -

Petarde su loša zabava, a većini vlasnika pasa donose noćne more. Dok nekim ljudima služe za razbibrigu, psi (i ostale životinje) proživljavaju prave traume. Od straha se tresu, izbezumljeno beže po kući, skrivaju se i imaju napade panike i anksioznosti.

Statistika kaže da oko 5.000 kućnih ljubimaca godišnje umire od srčanog udara izazvanog petardama.

Prestravljeni pucnjima

Većina ljubimaca panično se boji pucanja. Ako vaš pas još nema iskustva s tim, ovo su znaci po kojima ćete prepoznati da ga je strah: drhtanje, nemir, dahtanje i pokušaj skrivanja. Neki imaju nagon za bežanje pa ako ih vodite u šetnju, obavezno ih držite na čvrstom povocu. Kada opazite da je životinja u panici, što pre se vratite u sigurnu zonu - vaš dom!

foto: Profimedia

Nemojte ga terati u šetnju kada se najviše puca, birajte vreme kada je napolju tiše.

Psima koji inače žive napolju omogućite boravak u kući. Osim što je ovaj period za njih izuzetno stresan, može biti i opasan ako petarda padne blizu njih.

Sredstvo za smirenje

Postoje i razni preparati (čak i na biljnoj bazi) za umirenje za pse, ali ih im ne dajte na svoju ruku nego se obavezno posavetujte s veterinarom.

foto: Shutterstock

Ono što nikako nije dobro napraviti kada se pas boji jeste da ga tešite, mazite i grlite. Pokušajte da se ponašate što normalnije, kao da se ništa posebno ne događa.

Neki psi se osećaju sigurnije ako se nalaze na mračnom mestu pa ih možete pokriti prekrivačem - tako ćete malo umanjiti galamu od pucnjave.

Pripremite ga na buku

Psa možete da pripremate na zvuk petardi na sledeći način: dok ste u kući, s Jutjuba mu tiho puštajte pucanje petardi i vatrometa, ali se sve vreme igrajte s njim i dajte mu neku poslasticu. Pojačavajte postepeno zvuk da bi ga povezao s pozitivnim osećanjima. S vremenom će se navići da ne reaguje strahom, stresom ili bežanjem.

foto: Profimedia

Kurir.rs Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track