Najnovije vesti

U SUBOTU POČINJE BOŽIĆNI POST! Evo kako da postimo a da ne ugrozimo zdravlje i imunitet dok traje PANDEMIJA korone
Foto: Shutterstock

budimo odgovorni

U SUBOTU POČINJE BOŽIĆNI POST! Evo kako da postimo a da ne ugrozimo zdravlje i imunitet dok traje PANDEMIJA korone

Žena

U subotu, 28. novembra, počinje veliki Božićni post. Ovaj post uvek počinje na ovaj datum i traje 40 dana, zaključno sa Badnjim danom, 6. januar.

Prema pravilu, na vodi se posti sredom i petkom, dok je ostalim danima dozvoljeno koristiti ulje i vino, a subotom i nedeljom, kao i velikim praznicima poput Vavedenja i Svetog Nikole, može se jesti riba.

Kako post isključuje konzumiranje mesa i mlečnih i živoitnjskih proizvoda koji su na našim prostorima najčešči izvor proteina, ali i drugih ključnih nutrijenata, ne smemo narednih 40 dana provesti na krompir salati i džemu i hlebu, već se treba pobrinuti da organizam i dalje dobija neophodne vitamine, minerale i druge hranljive sastojke, naročito jer je epidemija korona virusa u jeku.

foto: Shutterstock

Kako da ove godine ispostimo Božićni post, a da pritom sačuvamo zdravlje i ojačamo imunitet? "Post ne treba da bude jednoličan da ne bismo smanjili imunitet i da ne bi došlo do problema sa zdravljem. Posebno je važno ne izbegavati doručak. Tokom posta treba uzimati namirnice koje su sveže i sadrže vitamine, minerale i vlakna", istakla je Bakrač za RTS.

Ako postoji opasnost da se postom ugrozi zdravlje, vernik se razrešava od posta (bolesnike, trudnice i dojilje sveštenik će uvek razrešeti posta).

Posebno obratite pažnju na unos vitamina D, B12 i vitamina C.

foto: Profimedia

kurir.rs/rts

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...