Najnovije vesti

POČEO JE BOŽIĆNI POST! Evo kako da postimo i šta da jedemo a da ne ugrozimo zdravlje i imunitet dok vlada KORONA VIRUS
Foto: Shutterstock

budimo odgovorni

POČEO JE BOŽIĆNI POST! Evo kako da postimo i šta da jedemo a da ne ugrozimo zdravlje i imunitet dok vlada KORONA VIRUS

Žena

Počeo je veliki Božićni post. Ovaj post uvek počinje 28. novembra i traje 40 dana, zaključno sa Badnjim danom, 6. januar.

Prema pravilu, na vodi se posti sredom i petkom, dok je ostalim danima dozvoljeno koristiti ulje i vino, a subotom i nedeljom, kao i velikim praznicima poput Vavedenja i Svetog Nikole, može se jesti riba.

Kako post isključuje konzumiranje mesa i mlečnih i živoitnjskih proizvoda koji su na našim prostorima najčešči izvor proteina, ali i drugih ključnih nutrijenata, ne smemo narednih 40 dana provesti na krompir salati i džemu i hlebu, već se treba pobrinuti da organizam i dalje dobija neophodne vitamine, minerale i druge hranljive sastojke, naročito zbog epidemija korona virusa.

foto: Shutterstock

Kako da ove godine ispostimo Božićni post, a da pritom sačuvamo zdravlje i ojačamo imunitet? "Post ne treba da bude jednoličan da ne bismo smanjili imunitet i da ne bi došlo do problema sa zdravljem. Posebno je važno ne izbegavati doručak. Tokom posta treba uzimati namirnice koje su sveže i sadrže vitamine, minerale i vlakna", istakla je Bakrač za RTS.

Ako postoji opasnost da se postom ugrozi zdravlje, vernik se razrešava od posta (bolesnike, trudnice i dojilje sveštenik će uvek razrešeti posta).

Posebno obratite pažnju na unos vitamina D, B12 i vitamina C.

Hrana koja je bogata vlaknima su: čija semenke, avokado, jabike, bademi, lanene semenke, leća, pasulj, artičoke, banane...

čia semenke, čia
foto: Shutterstock

Hrana koja je bogata mineralima: pirinač, spanać, tikvice, mahunarke, paškanat, riba, kukuruz, krompir, brokoli, kelj...

Povrće, Kelj
foto: Shutter

Hrana bogata vitaminima:

  • Slatka paprika je izvor 4 od 14 esencijalnih vitamina. Tu se misli na vitamine A i C, beta-karoten i likopen.
  • Orasi su izvor 4 od 14 esencijalnih vitamina. Tu spadaju: B1, B2, B6 i E. Pokušajte da uzimate od 1-2 šake na dan. Dobri izbori su i bademi.
  • Pečurke su izvor 4 od 14 esencijalnih vitamina: B2, B3, B5 i D. Gljive su veoma hranljive, a imaju nizak sadržaj ugljenih hidrata i kalorija.
  • Brokoli je dobar izvor 6 od 14 neophodnih vitamina. Tu spadaju vitamini A, B9, C, E, K i beta karoten.
  • Riba je dobar izvor 9 od 14 neophodnih vitamina. Ovo uključuje vitamine A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, D i E. Tuna i pastrmka pružaju najviše vitamina, ali obavezno uzimajte široku lepezu ribe za zdravu ishranu.
  • Tamna zelena lišća su dobar izvor 8 od 14 esencijalnih vitamina. Oni uključuju vitamine A, B2, B3, B6, B9, C, E, K i Beta-karoten. Najbolji izvori su spanać i kelj.
foto: Profimedia

kurir.rs/rts

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja