KAKO SE PRAVILNO POSTI BOŽIĆNI POST: Evo kad se posti na vodi, kad se jede RIBA! Ne pravite ove GREŠKE koje vode u GREH
Foto: Profimedia

U postu treba opraštati i nastupati čista srca

KAKO SE PRAVILNO POSTI BOŽIĆNI POST: Evo kad se posti na vodi, kad se jede RIBA! Ne pravite ove GREŠKE koje vode u GREH

Žena -

Božićni post kreće u nedelju, 28. novembra, i traje sve do Božića, a evo kojih pravila treba da se pridržavate da biste ispoštovali post i pričestili se!

Prema pravilima posta i prema rečima Svetog JovanaZ latoustog, telesni post ne treba koristi ako nije povezan sa duhovnim.

"Ne govori mi: Toliko dana sam postio nisam jeo ovo ili ono, nisam pio vina, išao sam u gruboj haljini; nego kaži nam da li si od gnevnog čoveka postao tih, od žestokog - blag. Ako si iznutra pun zlobe, zašto si telo mučio?", prenose se reči Jovana Zlatoustog u crkvenim knjigama.U Svetom pismu piše "ljubi bližnjeg svog kao sebe samoga", što znači da je čovek čoveku brat, te da treba da budemo tolerantni, da poštujemo i pomažemo druge, a to možemo samo ako nismo besni i sebični.

U postu se treba pokajati, ispovedati, olakšati svoju dušu i očistiti sebe. Ne treba telo mučiti postom ako ćemo biti besni, ako ćemo se svađati i želeti zlo bližnjem svom. U postu treba opraštati i nastupati čista srca, pripovedaju sveštenici

Strogo se posti na vodi samo sredom i petkom, dok je ponedeljkom, utorkom i četvrtkom dozvoljeno koristiti ulje i vino, a subotom i nedeljom i ribu. Najstroži post je na Badnji dan kada su pravi vernici toga dana sve do večere samo na vodi.

Pored posnih pravila koja je odredila Crkva, moguće je i da sveštenik verniku ublaži post, posebno u slaučajevima starosti, bolesti, kod dece, trudnica…

foto: Profimedia

kurir.rs

Bonus video:

03:06

OBIČAJ KOJI SE NE PROPUŠTA: Ovo OBAVEZNO morate uraditi sa badnjakom, nakon Badnje večeri (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track