IZBORITE SE SA GRINJAMA I BAKTERIJAMA IZ KREVETA! SLEDITE LAKE SAVETE STRUČNJAKA ZA ČIŠĆENJE: Ne zaboravite da operete jastuke!
Foto: Profimedia

sve operite

IZBORITE SE SA GRINJAMA I BAKTERIJAMA IZ KREVETA! SLEDITE LAKE SAVETE STRUČNJAKA ZA ČIŠĆENJE: Ne zaboravite da operete jastuke!

Žena -

Nakon ankete jedne kompanije koja je utvrdila da čak šest od deset Britanaca ne pere posteljinu i po nekoliko nedelja, stručnjaci su objasnili kako se može održavati krevet čistim i šta sve može da se učini - osim da se posteljina pere bar jednom nedeljno - da se ne skupljaju bakterije, grinje i prašina.

- Grinje su čest uzrok alergija tokom cele godine, a mogu izazvati i druge, ozbiljnije probleme sa disanjem, posebno onima koji već pate od astme - rekla je vlasnica kompanije za čišćenje i ekspert u toj oblasti, Nadim Abas, koja predlaže nekoliko koraka za čišćenje kreveta.

krevet, jastuk
foto: Profimedia

1. Obavezno perite posteljinu jednom nedeljno

Abas kaže da posteljinu treba prati na najmanje 60 stepeni, što je jedini način da se unište sve bakterije i grinje. A da bi bilo mekano „kao u hotelu“ treba dodati malo "pirinčane vode" u mašinu za pranje veša - u odeljak u koji ide omekšivač - ili vode sa skrobom koji ostaje nakon što se pirinač u njemu skuva.

2. Usisajte dušek svaki put kada menjate posteljinu

Usisavanjem dušeka će se, kaže Abas, sprečiti nakupljanje grinja, prašine i "mrtvih" komada kože, i ne zaboravite da ga okrenete i usisate obe strane.

- Na dušeku nisu samo grinje, već i mrtve ćelije kože, neke vrste gljivica, bakterija i znoj - rekla je, predlažući da se dušek pospe sodom bikarbonom pre usisavanja, posebno na delovima dušeka koji imaju mrlje, ako ih ima.

- Ostavite sodu da deluje najmanje sat vremena pre usisavanja - kaže ona.

krevet, jastuk
foto: Profimedia

3. Ne zaboravite da operete jastuke

Većina ljudi pere jastuke zajedno sa posteljinom, ali Abas dodaje da bi i same jastuke trebalo prati svaka četiri meseca.

- Čak trećina težine jastuka može biti od mrtvih ćelija kože i nevidljivih plesni, pa ih treba prati svakih nekoliko meseci - objasnila je, a za njihovo pranje savetuje ciklus sa manjim centrifugom ili umakanje u toplu vodu i šampon.

Uz to, Nadim kaže da na jastuke stavlja malo esencijalnog ulja lavande nakon što ih opere i vrati, radi svežeg mirisa koji pomaže da se brže zaspi.

4. Perite jorgan svaka tri meseca

Čak i ako često perete pokrivače i posteljinu, jorgan je idealno stanište za razne grinje i bakterije, a prema Abas može sadržati više od 20.000 grinja, što uzrokuje probleme sa disanjem, kijanjem, kašljanjem i napadi astme, kao i iritacija kože i očiju.

- Jorgan se pere na „laganom“ programu sa malo okretanja i to na svaka tri meseca - rekla je ona, napominjući da pre pranja proverite uputstva na etiketi. Jednom opran, dodaje, mora biti potpuno suv pre nego što ga stavite na krevet, pa za taj posao odaberite dan sa puno sunca.

5. Zapamtite i ukrasne jastuke i pokrivače

Nadim je objasnila da se ukrasni jastuci, naravno ako na njima ne spavate, mogu isprskati samo antibakterijskim sprejom za tkaninu, koji će ih osloboditi mirisa, bakterija i prašine.

posteljina, krevet
foto: Profimedia

(Kurir.rs/A.M./The Sun)

Bonus video:

00:24

LUNA SE OGLASILA IZ KREVETA, GLEDA U MARKA, DOK SLUŠAJU LEPU LUKIĆ: Idila u njihovom domu, trudnica opčinjena Miljkovićem! (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track