Najnovije vesti

OVIH 10 NAMIRNICA TREBA DA SE NAĐE NA USKRŠNJOJ TRPEZI Svako jelo ima posebnu SIMBOLIKU a evo zašto pogača mora da bude sa KVASCEM
Foto: Profimedia

verovanje

OVIH 10 NAMIRNICA TREBA DA SE NAĐE NA USKRŠNJOJ TRPEZI Svako jelo ima posebnu SIMBOLIKU a evo zašto pogača mora da bude sa KVASCEM

Žena

Za Vaskrs, najveći hrišćanski praznik, mnogi paganski običaji iz drevnih vremena zadržali su se i postali su deo običaja hrišćanskog praznovanja Vaskrsa.

Na Vaskrs porodica odlazi u crkvu na svetu vaskršnju službu. Posle službe, narod se pozdravlja: Hristos vaskrse! i Vaistinu vaskrse! Pozdrav je uobičajen sve do Spasovdana.

Kad se iz crkve vrate kući, ukućani ponovo jedni drugima čestitaju Vaskrs i sedaju za svečano postavljenu trpezu, a na njoj treba da budu:

1. Med

Med simbolizuje apostole. Svi oni kao pčele Hristove raznosili su med Jevanđelja po raznim krajevima stradajući radi ljubavi Hristove i svi se preseliše u večno carstvo.

med
foto: Profimedia

2. Jagnjetina

Jagnje simboliše samog Gospoda, rođenog u staji među jaganjcima, gonjenog od ljudi vučje ćudi. On je žrtveno jagnje koje je trpeljivo podnelo muke i smrt, i pobedonosno jagnje koje je Božje, na prestolu nebeskom.

0253307610, svinjetina, pečenje, meso
foto: Profimedia

3. Goveđe meso

Čovek (mudrost), lav (hrabrost), vo (pravda) i orao (čistota) četiri su simbolične životinje koje su u vizijama videli prorok Jezekil i sv. apostol Jovan Bogoslov, kako stoje pred prestolom Svevišnjega. Vo je bila žrtvena životinja, koja se prinosila za pokajanje grehova i zbog pravde. Na svečanom uskršnjem ručku nema jela od svinjskog mesa, zato što su u hrišanstvu svinja i pas simbol upornih nevernika, tvrdih i okorelih.

4. Farbana jaja

Za proslavljanje Uskrsa vežu se brojni simboli i običaji koji variraju od zemlje do zemlje, a zajedničko im je ukrašavanje i farbanje jaja. Bojena jaja jesu simbol Uskrsa, mada su prehršćanski običaj. Ovaj simbol prolećnog buđenja izvora života postoji i u jevrejskoj religiji. 

Jaja bojena i kuvana u lukovini, bila su obavezna na trpezi u dane u kojima se praznovala Pasha. Šarena uskršnja jaja tradicionalno se poklanjaju na prazik i u dane koji slede iza Uskrsa. U prošlosti su mladići i devojke darovali jedno drugom šereno jaje kao znak ljubavi ili naklonosti. Uskršnja šarena jaja bila su simbol izmirenja. Tako su osobe darujući druge jajima prećutno tražile oproštaj ili su ga davale. Prema verovanjima, bojeno uskršnje jaje trebalo bi da nas zaštiti od zlih sila. Zbog toga se ljuska od tih jaja mlela i bacala na polja, oranice i stavljala u staje.

jaja, farbanje
foto: Printscreen/Youtube/Šerpica

5. Hleb

Na stolu moraju da budu hleb, so, vino i riba. Sve namirnice koje služe za pripremu prazničnih specijaliteta imaju duboku simboliku. Hleb simboliše samog Gospoda Isusa: "Ja sam hleb života". (Jov. 6, 48). Tako je rekao Gospod Isus gladnome ljudskom rodu.

kolač, hleb, hleb sa cimetom
foto: Profimedia

6. Kvasac Kvasac je simbol nebeskog carstva "jer od malog grumena kvasca, svo testo uskisne". Zato se uskršnji kolač obavezno pravi sa kvascem.

kvasac
foto: Profimedia

7. So

So ukazuje na pravog hrišćanina, koji i druge usmerava ka dobrom. Duša usoljena naukom Hristovom ne podleže kvareći se, a uz to pomaže i bližnjima da se održe i ne pokvare.

so
foto: Profimedia

8. Čokot (vino)

Pretvaranje vode u vino simboliše čudesno pretvaranje zemnoga čoveka u nebeskog. Čokot je simbol Hrista, a loza simbol sledbenika Hristovih.

vino
foto: Shutterstock

9. Grožđe, smokve, čičak i trnje

Grožđe, smokve, čičak i trnje su simboli dobrih i zlih ljudi.

Grožđe, žena
foto: Shutterstock

10. Riba

Riba je simbol svih ljudi. Lovljenje ribe označava lovljenje duša ljudskih za carstvo Božje. Konzumacija ribe dozvoljena je tokom hrišćanskog posta, a osnovni principi pravoslavnog hrišćanskog posta identični su čuvenoj dijeti protiv ateroskleroze, koju preporučuje savremena medicina.

riba, losos
foto: Profimedia

kurir.rs/stil

Bonus video:

Farbanje jaja uoči Uskrsa po Gregorijanskom kalendaru
02:36

Farbanje jaja uoči Uskrsa po Gregorijanskom kalendaru

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...