Najnovije vesti

SVET POLUDEO ZA NOVIM TRENDOM ZDRAVE ISHRANE! Zove se 30 NEDELJNO, jede se SVE, a evo šta nutricionisti kažu koliko je ZDRAVO
Foto: Profimedia

zdravlje pre svega

SVET POLUDEO ZA NOVIM TRENDOM ZDRAVE ISHRANE! Zove se 30 NEDELJNO, jede se SVE, a evo šta nutricionisti kažu koliko je ZDRAVO

Žena

Najnoviji trend u oblasti zove se "30 nedeljno" i nudi prividno jednostavan sistem koji će nam pomoći da kilograme držimo pod kontolom i telu obezbedimo neophodne nutritijente.

Ova metoda bazira se na činjenicia da se u našem sistemu za varenje nalazi 40 triliona bakterija koje obavljaju na hiljade funkcija. One "izvlače" hranljive materije iz unete hrane, proizvode vitamine i supstance kao što su masne kiseline, a njihov rad je usko povezan sa zdravljem skoro svakog organa u telu, uključujući kožu i srce, ali i naš um. Bakterije naročito vole vlakna u sastojcima biljnog porekla.

piletina, hrana
foto: Profimedia

"30 nedeljno je sinonim za raznovrsnu ishranu - te ako će nekoga pokrenuti da se bolje hrani zahvaljujći brojanju namirnica i odgovoru na svojevrstan izazov, sa nutricionističke strane gledano, samo napred! Istina je da nam je ponekad potrebna "etiketa" nečega da bismo se toga držali i lakše pratili, ali smatram da uz malo truda i više volje možemo pratiti program 30 nedeljno čitavog života - na način da to ne mora biti 30 različitih namirnica, pošto to nekada neće biti izvodljivo", osvrće se na ovaj trend dijetetičar - nutricionista Tanja Olajdžija.

Suština čitavog ovog principa ishrane jeste da se kreira što zdravije okruženje sistema za varenje, kako bi dalje čitav organizam vukao korist iz toga. Unos 30 različitih namirnica biljnog porekla savetuje se kako se čovek ne bi ograničio samo na nekoliko njih, jer čak i one koje se smatraju "superhranom" možda odgovaraju samo određenom, ograničenom broju bakterija.

"Preporuka je svakako unos što različitije hrane - iz razloga koji se navode - svaka namirnica nosi određene nama potrebne nutrijente. A nažalost danas sve namirnice nose i antinutrijente, te zavisno od načina uzgoja mogu sadržati veliki procenat za nas štetnih hemikalija - i iz tog razloga je dobro da ne insistiramo na jednoličnoj ishrani i da menjamo što više možemo. Što više vlakana i mikronutrijenata različitog porekla unosimo činimo veliku uslugu našem digestivnom traktu i stvaramo jak mikrobiom čija se važnost i ogromna uloga u našem zdravstvenom statusu sve više ističe", zaključuje Olajdžija.

povrće
foto: Profimedia

kurir.rs/ženablic

Bonus video:

NIKOLINA KOVAČ U PULSU SRBIJE O PORODIČNIM VREDNOSTIMA: Nije bitno šta je na trpezi, već da smo zajedno! Ljubav će SPASITI svet!
01:32

NIKOLINA KOVAČ U PULSU SRBIJE O PORODIČNIM VREDNOSTIMA: Nije bitno šta je na trpezi, već da smo zajedno! Ljubav će SPASITI svet!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja