KAKO DA VAM BOROVNICE DUŽE TRAJU: Evo kada je najbolje da ih OPERETE i gde bi trebalo da ih ČUVATE!
Foto: Profimedia

savet

KAKO DA VAM BOROVNICE DUŽE TRAJU: Evo kada je najbolje da ih OPERETE i gde bi trebalo da ih ČUVATE!

Žena -

Kada kupite borovnice, pregledajte ih i bacite sve one bobice koje pokazuju buđ ili truljenje. Ako ih ne nameravate da ih jedete odmah, ostavite ih u frižider, a operite ih pre jela.

Borovnica
foto: Profimedia

Danas je vrlo teško naći povrće i voće koje nije tretirano raznim pesticidima, fungicidima i insekticidima kako bi bilo otpornije, veće, lepšeg izgleda i dužeg trajanja. Ipak, svi znamo da iako to mogu biti male količine legalnih otrova, kontinuirana konzumacija takvih plodova nesumnjivo dugoročno donosi loše posledice po zdravlje.

Pitanje koje će se uvek provlačiti je, da li treba oprati voće i povrće ili ne. Ako je reč o svežem voću, odgovor bi uvek trebalo da bude da.

Za razliku od banane, borovnice nemaju koru koja bi ih zaštitila. Potpuno su izložene opasnostima uzgoja, berbe i skladištenja.

- Preporučujemo pranje bobičastog voća kako biste uklonili sve nečistoće, bakterije ili ostatke koje se mogu nalaziti na površini bobica od uzgoja, berbe i rukovanja koji su povezani sa dovoženjem ovog voća sa farme na sto - kaže Meredit Melendez, agentkinja za poljoprivredu i prirodne resurse.

Melendez kaže da bez obzira jesu li borovnice organske, sa pijace, kupljene u prodavnici ili od komšija, uvek ih treba prati na isti način.

Borovnica
foto: Profimedia

Borovnice (i druge proizvode) ne treba prati čim se donesu kući. Treba ih oprati neposredno pre jela. Međutim, kada borovnice donesete kući, pregledajte ih i bacite sve bobice koje pokazuju buđ ili truljenje.

- To se radi kako bi se sprečilo širenje truleža na ostale bobice. Ako ne nameravate odmah da jedete, stavite ih u frižider. Preporučujemo pranje proizvoda neposredno pre jela, jer ako ih operete i stavite u frižidere to im može skratiti rok trajanja zbog povećanog procenta vlage - objašnjava Melendez.

Pranje borovnica

- Bobičasto voće treba nežno oprati pod hladnom vodom, lagano mešajući ručno bobice kako bi voda mogla da prođe sa svih strana. Ako koristite cedaljku, premještajte bobice rukama onoliko dugo koliko je potrebno da ih potpuno operete - dodaje ona.

Nakon što ste dobro oprali bobice, osušite ih krpom ili ubrusom i onda su spremne za jelo.

Borovnica
foto: Profimedia

Kurir.rs/A.A./Real Simple

Bonus video:

00:55

Ova biljka je toliko zahtevna da je zovu BEBA U INKUBATORU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track