KAKO SE REŠITI INSEKATA U DOMU: Ovo su prirodni načini za borbu protiv MRAVA, a skoro sve sastojke već imate u KUHINJI!
Foto: Profimedia

SAVET

KAKO SE REŠITI INSEKATA U DOMU: Ovo su prirodni načini za borbu protiv MRAVA, a skoro sve sastojke već imate u KUHINJI!

Žena -

Dolaskom toplijeg vremena u dvorištima i kućama neizbežna je pojava insekata. Neki od njih se lako udomaće, a ako u svom domu primetite mrave znajte da uvek dolaze u velikom broju.

Mravi u domove ulaze kroz sitne otvore i pukotine, a privlače ih ostaci hrane, posebno one koja sadrži puno šećera. Mrave ćete najčešće pronaći u kuhinji, ali i na vlažnim mestima poput kupatila ili u podovima. Nazivaju se štetočinama jer se kreću u kolonama koje mogu brojati više od hiljadu jedinki te je veoma teško rešiti ih se, jer mravinjake grade na mestima koje je teško pronaći, a samim time i ukloniti.

U borbi protiv mrava, kupovna sredstva nisu najsigurnija opcija, posebno ako imate malo dete ili kućne ljubimce, jer sadrže otrovne sastojke. Donosimo vam neke od prirodnih načina za borbu protiv mrava u vašem domu.

Soda bikarbona

Sodu bikarbonu pomešajte sa šećerom u prahu te pospite po mestima gde ste primietili mrave ili gde bi se potencijalno moli da se pojave.

Soda Bikarbona
foto: Profimedia

Sirće

Sirće je jedno od najpoznatijih prirodnih sredstava za uklanjanje mrava. Pomešajte jednaku količinu sirća i vode u bocu sa raspršivačem te poprskajte na površine na kojima ste videli mrave.

So

Nekoliko kašika kuhinjske soli pomiešajte sa vrelom vodom i pustite da se tečnost ohladi. Prelijte je u flašu sa raspršivačem te naprskajtesve površine na kojima se mravi skupljaju.

Kafa

Intenzivan miris mlevene kafe odbija mrave. Pospite je na mesta gde se mravi skupljaju i velika je verovatnoća da ih tamo više nećete videti.

Kafa
foto: Profimedia

Limun

Iscieđen limunov sok stavite na mesta iz kojih ste primetili da mravi izlaze. Kao i sa kafom, mrave odbija miris citrusa te će ova mesta zasigurno izbegavati.

Cimet

Miris cimeta takođe odbija insekte, te je ovo jednostavan trik za sprečavanje ulaska mrava u vaš dom. Pospite cimet na željena mesta ili napravite liniju na mestu gde vam mravi ulaze u dom. Ovaj trik možete koristiti i kako biste zaštitili odjeću od moljaca tako da u kesicu stavite štapić cimeta i obesite ga u ormar. Takođe, ovo vredi i za većinu drugih začina koje imate u svojim kuhinjskim ormarićima, na primer kurkumu i biber.

cimet
foto: Profimedia

Deterdžent

Prokuvajte vodu i dodajte joj nekoliko kapi kuhinjskog deterdženta te pošpricajte mesta na kojima ste videli mrave.

Kreda

Kredom nacrtajte liniju i mravi je neće prelaziti.

Nakon primjenjivanja nekih od ovih saveta ne perite tretirane površine najmanje dva dana te po potrebi ponovite postupak jednom ili više puta.

kreda
foto: Profimedia

Kurir.rs/A.A./Klik.hr

Bonus video:

00:19

NAJJAČI TRIK SA POKLOPCEM ZA ULJE: Ovo stvarno funkcioniše!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track