TALIBANI NAS UBIJAJU I NAŠIM MESOM HRANE PSE: Avganistanku TRUDNU mučili i ISKOPALI joj oči, napad naredio njen OTAC!
Foto: Printscreen/Youtube

ona nije jedina

TALIBANI NAS UBIJAJU I NAŠIM MESOM HRANE PSE: Avganistanku TRUDNU mučili i ISKOPALI joj oči, napad naredio njen OTAC!

Žena -

Katera Nur (33) je podelila svoje traumatično iskustvo koje je preživela 2020. godine u Avganistanu kada je preživela mučenje talibana koje je naredio njen otac.

Katera Nur
foto: Printscreen/Youtube

Ona je radila u policiji, a za News18 je ispričala strašnu priču o napadu i kopanju očiju koji se desio oktobra 2020. godine i to zato što njen otac nije želeo da radi i ima karijeru. Sa druge strane, njen muž je imapo sluha za ženinu želju da radi i ima posao.

- Oči su mi iskopali u napadu koji je dogovorio moj otac, bivši talibanski borac. Talibani su me mučili kad sam bila u drugom mesecu trudnoće. I bojim se za budućnost žena jer će ih militantna grupa koristiti kao "hranu za pse" - ispričala je.

Katera Nur
foto: Printscreen/Youtube

Od novembra 2020. godine živi u Indiji gde se leči, ali strahuje za žene koje su ostale u Afganistanu nakon dolaska talibana na vlast.

Prisetila se stravičnog iskustva kad su je talibani napali prošle godine u avganistanskoj provinciji Gazni. Vraćala se kući sa posla kad su je okružila trojica talibana koji su, nakon provere lične karte, počeli da pucaju na nju.

Upucali su je osam puta i ubadali nožem. Kada se onesvestila, iskopali su joj oči noževima i ostavi da umre.

Katera Nur
foto: Printscreen/Youtube

- Imala sam sreću što sam preživela - rekla je, a njena stravična priča je zabeležena i prošle godine kada su novinari Rojtersa uradili intervju sa njom.

- Oni nas prvo muče, a zatim odbacuju tela kako bi pokazali na primeru šta se dešava ako im se neko usprotivi - rekla je Katera i dodala kako nekad ženska tela bacaju psima.

- Čovek mora živeti u Avganistanu kad vladaju talibani da bi uopše mogao zamisliti kroz kakav pakao prolaze žena, deca i manjine. U očima Talibana, žene nisu živa, ljudska bića, već samo meso i to mesa koje treba istući - rekla je.

Katera Nur
foto: Printscreen/Youtube

Katera trenutno živi u Delhiju sa detetom i mužem i brine je budućnost žena u Avganistanu.

- Talibani ne dopuštaju ženama da posjećuju muške liječnike, a istovremeno ne dopuštaju ženama da studiraju i rade. Dakle, što onda ženi preostaje? Da umremo? U ovom trenutku se bojim hoće li žene uopše ostati žive - kazala je.

Ona je imala novac pa je mogla da se prebaci u Kabul zbog lečenja, a zatim i u Delhi, ali naglašava da to nije slučaj sa mnogim ženama tamo.

- Oni koji ne slušaju Talibane, umiru po ulicama - rekla je.

Katera Nur
foto: Printscreen/Youtube

Da podsetimo, nedavno su talibani imali i konferenciju za novinare na kojoj su rekli da će žene imati sva prava. Ali po šerijatskom zakonu. Dodali su i kako nude bezuvslovni oprštaj onima koji su se borili protiv njih i da će žene moći da rade u obrazovanju i zdravstvu. U samo 48 sati od dolaska talibana na vlast na ulicama Kabula i drugih većih gradova gotovo da nema žena. Tek su retke koje se usude da izađu.

Mnogi Avganistanci i Avganistanke žive u Delhiju.

Katera Nur
foto: Printscreen/Youtube

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

06:33

NEUSPEH U BRAKU SE PRIPISUJE ŽENI! PSIHOLOG O NASILJU U PORODICI: Žene nemaju podršku najbližih zbog predrasude SAMA SI GA BIRALA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track