NAJČEŠĆE PREVARE U INDUSTRIJI HRANE: Med nije med, a neki u parmezan stavljaju piljevinu, otvorite četvoro očiju!
Foto: Profimedia

obratite pažnju

NAJČEŠĆE PREVARE U INDUSTRIJI HRANE: Med nije med, a neki u parmezan stavljaju piljevinu, otvorite četvoro očiju!

Žena -

Kupovina namirnica za mnoge je stresna, a pogotovo kad još morate brinuti o tome jeste li zaista kupili ono što piše na omotu.

Stručnjaci kažu da globalna prehrambena industrija svake godine zbog lažnih proizvoda gubi između 10 i 15 milijardi dolara piše Chatelaine.

med
foto: Profimedia

1. Med

Kako bi razredili med čija je proizvodnja skupa, neki proizvođači ga mešaju sa jeftinijim kukuruznim sirupom. No zaslađivači imaju različiti glikemijski indeks, pa ako pazite na nivo šećera u krvi, pa takav razređeni med može predstavljati opasnost za zdravlje. Najjednostavniji način koji će osigurati da imate kvalitetan pravi med jest taj da ga kupite kod nezavisnih proizvođača i proverenih izvora.

riba, losos
foto: Profimedia

2. Riba

Univerzitet Galef u svojoj studiji ističe kako je 32 posto ribe na tržištu u Ontariju pogrešno deklarirano, najčešće zbog pokušaja da se jeftinija ribu proda kao skuplja. Filetirana riba često deluje slično, pogotovo ako niste poznavatelj. Stoga je najbolje kupovati u ribarnici direktno od trgovca gde možete postavljati pitanja ili posmatrati kako priprema ribu za prodaju. Dodatno, radije kupite celu ribu umesto fileta.

maslinovo ulje
foto: Profimedia

3. Maslinovo ulje

Na deklaraciji ponekad može pisati da je reč o ulju proizvedenom u Italiji, no zapravo je reč o ulju iz uvoza koje su u Italiji samo punili u boce. Takođe, maslinovo ulje neretko razređuju jeftinijim uljima i prodaju kao ekstra devičansko maslinovo ulje. Cena će vam pomoći da identifikujete pravi proizvod, pa su tako čista ekstra devičanska maslinova ulja skuplja od ostalih.

parmezan
foto: Profimedia

4. Parmezan

Kompanija Kraft Food u Kanadi doživela je 2016. godine brojne kritike jer su u njihovom rendanom parmezanu otkrili tragove piljevine. No tehnički gledano, sir koji nastaje u italijanskoj regiji Emilia Romagna jedini se sme zvati parmezanom. Iako slične sireve proizvode i drugi proizvođači, moraju imati drugačiji naziv.

parmezan, parmezan sir
foto: Profimedia

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

00:29

ŠAVIJA POKAZALA OGROMNE SILIKONE: Starleta nabila grudi u kameru, muškarcima pozlilo od VRUĆEG SNIMKA! Pljušte PRLJAVI komentari

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track