KAKO DA HRANA OSTANE DUŽE SVEŽA: Jednostavni trikovi koje svaka domaćica treba da zna!
Foto: Profimedia

ISPROBAJTE

KAKO DA HRANA OSTANE DUŽE SVEŽA: Jednostavni trikovi koje svaka domaćica treba da zna!

Žena -

Nebrojano puta se dešava da bacite neku hranu jer je od stajanja propala, hleb je postao tvrd kao kamen, a voće pocrnelo. Da se to više ne bi dešavalo poštujte nekoliko praktičnih saveta

Hleb
foto: Profimedia

Ovo su situacije koje se gotovo svakodnevno dešavaju u domaćinstvu. Da ne biste bez potrebe bacali hranu pridržavajte se ovih saveta kako bi vam namirnice uvek bile sveže. A u tome vam mogu pomoći stvari koje sigurno imate u kuhinji.

Sveži začini

Višak začina možete sačuvati tako što ćete ih iseckati i staviti u staklenu teglicu, a zatim preliti maslinovim ili nekim drugim uljem. Kasnije po potrebi stavljajte u jela.

začinsko bilje, stan, cveće
foto: Profimedia

Svež sir i pavlaka

Sveži sir i pakvlaku najbolje ćete sačuvati ako ih zajedno sa posudom u kojo se nalaze okrenete naopako i tako stavite u frižider. Na taj način se stvara efekat vakuuma što usporava razmnožavanje bakterija.

Brašno, palenta i ovsene pahuljice

Ako želite da sačuvate brašno od sitnih insekata koji vole da borave u njemu, uzmite ljutu žvaku, umotajte je u foliju i stavite u kesu sa brašnom. Istu metodu koristite i za čuvanje palente, ovsenih pahuljica i ostalih žitarica u kojim se mogu naći insekti.

Brašno
foto: Profimedia

Bobičasto voće

Bobice poput borovnica duže će vam trajati i biti sveže ako ih nakon kupovine isperete posebnom tečnošću. Dakle, u šoljicu stavite dve kašike sirćeta, isperite ih i stavite u frižider.

Hleb

Ako želite da vaš hleb ostane duže svež i mekan, i da se ne uhvati buđ, u kesicu zajedno sa hlebom ubacite list celera.

hleb, kriške hleba
foto: Shutterstock

Jabuke

Ako ste isekli jabuku na komade i shvatili da ih nećete pojesti, stabite ihzajedno jednu uz drugu u krug pa ih pričvrstite gumicom, tako da se spolja vidi samo kora. To će usporiti stvaranje braon boje.

Suvo voće

Suvo voće čuvajte u dobro zatvorenoj staklenoj posudi na hladnom mestu. Na ovaj način će duže ostati mekano i sočno.

Banana

Zamotajte vrh banana, koji ih drži na okupu, providnom folijom. Tako će stajati tri do pet dana duže nego inače, a da ne počnu da se kvare. Ovaj trik posebno je koristan kod organski uzgojenih banana.

banane
foto: Profimedia

Kurir.rs

01:49

SRBI BACE 2 MILIONA KG HRANE DNEVNO, A POLA MILIONA OSTANE GLADNO! Mitkovski u Pulsu: Najveći problem je u planiranju kupovine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track