ŠTA TREBA DA JEDETE U FEBRUARU: Ove namirnice će vam pomoći da se bolje nosite sa stresom i njegovim posledicama
Foto: Profimedia

ruski doktor

ŠTA TREBA DA JEDETE U FEBRUARU: Ove namirnice će vam pomoći da se bolje nosite sa stresom i njegovim posledicama

Žena -

Usred zime, kada su još uvek duge noći i kratki dani, umor se sve više nakuplja u telu, kvari nam raspoloženje, a i negativne vesti stvaraju dodatnu stresnu situaciju.

Ovo stanje, prema rečima ruskog dijetetičara, dr Mihaila Ginzburga, pogoršava i naša nekvalitetna ishrana.

Ishrana, Meso, Burger, Vegetarijanci, žito, Pljeskavica, Haburger, Lažno Meso
foto: Facebook

Konzumiranje više jaja, žitarica, mahunarki i orašastih plodova, a sve su bogate magnezijumom, od suštinskog je značaja za lakše upravljanje stresom. Zadatak odlično obavlja i ćureće meso.

"Ove namirnice su bogate i korisnim proteinima, vitaminom B-6, osličnim za rad mozga i dobro raspoloženje, ali i aminokiselinama triptofanom i fenilalaninom. Aminokiselina fenilalanin je prethodnik dopamina u mozgu, veoma važnog neurotransmitera koji nam pomaže da budemo sigurniji, motivisani, manje nervozni", kaže specijalista.

Pokušajte i da budete siti – to smiruje mozak, naglašava Ginzburg. Osećaj anksioznosti i sklonost depresiji ako se pravilno ne hranimo može da izazove mikro upale u digestivnom traktu. Da biste ih sprečili, u ishrani tokom februara treba što više da koristite i fermentisano povrće: bogato je dijetalnim vlaknima i laktobacilima, bakterijama mlečne kiseline koje poboljšavaju crevnu mikrofloru.

jaja, kuvana jaja, jaje
foto: Profimedia

Kurir.rs/ Lena / B.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track