20 SAVETA KOJE STIVEN KING DAJE POČETNICIMA Najvažniji je sledeći: PIŠI da bi bio SREĆAN, a pomenuo je i OVO!
Foto: Profimedia

ako vam se pišu knjige

20 SAVETA KOJE STIVEN KING DAJE POČETNICIMA Najvažniji je sledeći: PIŠI da bi bio SREĆAN, a pomenuo je i OVO!

Pop kultura -

Kralj horora, sa 63 napisana romana i 200 pripovedaka, spada u veoma produktivne pisce, a sa više od 350 miliona prodatih knjiga i u nekoga čiji saveti zlata vrede.

U svojim memoarima King govori i o procesu pisanja iz koga je izvučeno 20 glavnih pravila.

1. Prvo piši za sebe, pa se onda brini o publici. Kada pišeš priču, pričaj je sebi. Kada je prepravljaš, glavni posao je da izbaciš sve što nije priča.

2. Ne koristi pasiv. Plašljivi pisci vole pasivne glagole iz istog razloga iz koga bojažljivi ljubavnici vole pasivne partnere. Pasiv je bezbedan.

3. Izbegavaj priloge. Prilog ti nije prijatelj.

4. Izbegavaj priloge, naročito posle "rekao je" i "rekla je".

5. Ne budi opsednut savršenom gramatikom. Predmet fikcije nije gramatička ispravnost već da se čitalac oseća dobrodošao.

6. Magija je u tebi. Ubeđen sam da je u korenu većine lošeg pisanja strah.

7. Čitaj, čitaj, čitaj. Ako nemaš vremena da čitaš, nemate vremena (ni alata) da pišeš.

8. Ne brini se da li ćeš usrećiti druge. Ako nameravaš da pišeš naistinitije što možeš, tvoji dani u uglađenom društvu su ionako odbrojani.

9. Ugasi TV. Dok radi, TV je poslednja stvar koja budućem piscu treba.

10. Imaš tri meseca. Prva ruka knjige – čak i obimne – ne treba da odnese više od tri meseca ili jedno godišnje doba.

Isijavanje, Džek Nikolson, Stenli Kjubrik, Džek Niklson
foto: Profimedia

11. Postoje dve tajne uspeha. Ostao sam fizički zdrav i ostao sam u braku.

12. Piši jednu po jednu reč. Bilo da je vinjeta, jedna strana ili epska trilogija poput "Gospodara prstena", posao se uvek postiže pisanjem jedne po jedne reči.

13. Ukloni ometanje. U sobi u kojoj pišeš ne treba da postoji telefon, a svakako ne ni TV ili video igre kojima ćeš se zamajavati.

14. Drži se svog stila. Ne može se imitirati pristup određenom žanru nekog drugog pisca, ma koliko jednostavno izgledalo kako on to radi.

15. Kopaj. Priče su relikti, delovi neotkrivenog sveta koji je postojao nekada. Posao pisca je da koristi alat koji ima da izvuče što više njih netaknutih iz zemlje.

16. Napravi pauzu. Otkrićeš da je čitanje sopstvene knjige posle šest nedelja opuštanja čudno, često stimulativno iskustvo.

17. Ostavi dosadne delove i "ubij najdraže" (ubij ono što ti se najviše sviđa čak i ako to slama tvoje malo srce piskarala).

18. Istraživanje ne treba da zaseni priču. Seti se neke tamo reči. Tu spada i istraživanje – daleko, što je dalje moguće u pozadini priče.

19. Postaješ pisac jednostavno čitanjem i pisanjem. Najbolje učiš kada puno čitaš i puno pišeš, a najvrednije lekcije su sve one koje sami sebe naučimo.

20. Pišeš da bi bio srećan. Pisanje nije da bi se zaradio novac, postao slavan, imao ljubavni sastanak, neko odveo u krevet ili da se stekne prijatelj. Pisanje je magija, voda života koliko i svaka kreativna umetnost. Voda je besplatna. Onda je pij.

Kurir.rs/Novi magazin/Lj. Jorgovanović

Bonus video:

00:29

Tanja Savić se raspevala u kolima, dok je Draško u žalosti za dedom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track