JEDITE MANJE I ČEŠĆE: Hrana koja pomaže da se rad ŠTITNE ŽLEZDE vrati u normalu
Foto: Profimedia

ISPROBAJTE

JEDITE MANJE I ČEŠĆE: Hrana koja pomaže da se rad ŠTITNE ŽLEZDE vrati u normalu

Žena -

Probleme možete olakšati ako unosite dovoljne količine joda

Štitnoj žlezdi potreban je jod kako bi normalno funkcionisala i produkovala dovoljno hormona koji su neophodni telu. Nedostatak joda u organizmu može narušiti zdravlje i izazvati pojavu guše i hipotireoze. Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, u svetu je dve milijarde obolelih od nekog poremećaja štitne žlezde, od toga njih 20% su stanovnici Evrope. Žene češće obolevaju od bolesti štitne žlezde, svaka treća žena ima čvor na štitnjači, a svaka deseta ima neki od poremećaja funkcije štitnjače.

Jogurt

jogurt, hrana
foto: Shutterstock

Mlečni proizvodi puni su joda, ali u normalnim količinama. Jogurt sa nešto manjim udelom masnoće ili Grčki jogurt su dobar izbor i ponudiće vam otprilike 50 odsto preporučenog dnevnog unosa.

Brazilski orah

Brazilski Orah
foto: Profimedia

Oni su pravi paketić još jednog nutrijenta koji je važan za rad štitnjače a to je selen. Prema rezultatima jedne studije, žene koje su ga redovno unosili u organizam imaju manje šanse da će se kod njih razviti bolesti štitnjače ili guša.

Riba

riba
foto: Shutterstock

Riba je još jedan dobar izvor ovog nutrijenta, a naučnici su davno zaključili da osobe koje žive daleko od mora i riba im nije dostupna namirnica imaju više šanse da će se kod njih razviti guša.

Jaja

jaja, ljuska, kuvanje
foto: Profimedia

Jedno veliko jaje sadrži oko 16 odsto joda i 20 odsto selena, što znači da su savršena namirnica za zdravlje štitnjače.

(Kurir.rs)

16:36

KUĆNI UREĐAJI STVARAJU ELEKTROMAGNETNI STRES! Stradaju nam hipofiza, štitna žlezda, imunitet DECA OVO NIKAKO NE TREBA DA RADE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track