NEĆETE MORATI DA ZOVETE MAJSTORA: Uz pomoć OVIH TRIKOVA rešite se zauvek NEPRIJATNOG MIRISA i začepljenog odvoda tuša
Foto: Shutterstock

TRIKOVI ZA ČISTO I MIRISNO KUPATILO

NEĆETE MORATI DA ZOVETE MAJSTORA: Uz pomoć OVIH TRIKOVA rešite se zauvek NEPRIJATNOG MIRISA i začepljenog odvoda tuša

Žena -

Začepljen odvod tuša je smetnja, posebno ako se to često dešava. Bilo da imate višak sapuna, dugu kosu ili nešto drugo (poput plesni) koje vam začepljuju cevi ili uzrokuju neprijatan miris koji se širi iz odvoda tuša, ovo je problem koji ne prolazi sam od sebe i mora se temeljno sanirati.

Na sreću, većina problema sa mirisom i začepljenjem tuša se lako rešava. Postoji nekoliko uzroka mirisa odvoda tuša, zbog čega prvo morate malo da budete "detektiv" da biste saznali šta uzrok neprijatnom mirisu.

čišćenje, Kupatilo, Kamenac

Uradite test mirisa

Nagnite se iznad odvoda i brzo udahnite. Ako je miris ustajao, možda vam ispod poklopca za odvod raste plesan. Opipajte poklopac odvoda da vidite da li je labav. Ako poklopac za odvod nije savršeno zapečaćen, taj mali vlažni prostor će biti plodno tlo za plesan.

Očistite poklopac

Očistite temeljno područje oko odvoda. Ako je situacija zaista loša, možda ćete morati očistiti poklopac i kadu starom četkicom za zube. Ukoliko pak ni ovi koraci ne uspeju da eliminišu smrad, vreme je da kupite novi poklopac za odvod.

kada, kupatilo, čišćenje, ribanje
foto: Profimedia

Očistite cevi

Iako možete izaći i kupiti hemijska sredstva za čišćenje, uvek se možete opredeliti za prirodna sredstva iz kuhinje koja su jeftinija ali i zdravija varijanta.

Sipajte pola čaše varikine u odvod i ostavite da odstoji približno jedan sat. Zatim prokuvajte oko četiri šolje vode i polovinu vrele tečnosti sipajte u odvod.

kupatilo, ciscenje, kada, zena, domacica
foto: Profimedia

Ako imate PVC (plastične) cevi, treba znati da ključala voda može izazvati velika oštećenja, zbog čega prvo proverite odvod. U slučaju da imate PVC cevi, koristite samo toplu vodu iz slavine.

Nakon vode prospite četvrtinu šolje sode bikarbone u odvod. Potom dodajte i šolju alkoholnog sirćeta u odvod odmah posle sode. Možda ćete čuti blago šištanje iz reakcije sode bikarbone i sirćeta.

čišćenje
foto: Shutterstock

Sačekajte nekoliko minuta, a zatim sipajte ostatak ključale (ili vruće) vode u odvod. Završite tako što ćete zagrejati toplu vodu nekoliko minuta. Ovo bi trebalo da otera neprijatne mirise.

Ako miris koji dolazi iz odvoda nije ustajao, problem bi mogla biti sapunica koja ostaje od sapuna. Jedino rešenje je da jednostavno odvod očistite vrelom vodom. Ako se ovaj problem ponovi, nedeljno čistite odvod prolkučalom vodom.

Lena, Čišćenje
foto: Shutterstock

Kako da rešite problem začepljenog odvoda?

Opala kosa koja je ostala zaglavljena predstavlja glavni uzrok začepljenja i neprijatnog mirisa odvoda za tuširanje.

Redovno uklanjajte dlake, kako ne biste izazvali veći problem. Dlake isključivo bacajte u kantu za smeće - nipošto u wc šolju.

Cevi, Kupatilo
foto: Profimedia

Proverite P-zamku

Ako iz odvoda osetite onaj neprijatni miris sumpora, verovatno imate suvu P-zamku. P-zamka je cev u obliku slova P, dizajnirana tako da spreči ulazak kanalizacionog gasa u vašu kuću zadržavanjem sa malo vode.

Da biste proverili imate li dovoljno vode u cevi, postavite baterijsku lampu u odvod. Ako vidite vodu, vaša P-zamka nije suva i možda bi bilo dobro da pozovete vodoinstalatera, jer je kvar verovatno nešto drugo.

Cevi, Kupatilo
foto: Profimedia

Međutim, ako je P-zamka suva, sipajte dve čaše vode u odvod i sačekajte sat vremena. Zatim proverite da li ima još vode u odvodu. Ukoliko nema, dodajte još malo, a ako ima, onda bi miris trebao da nestane.

Kako sprečiti povratak neprijatnog mirisa?

Ako se tuš ne koristi često ili je možda u pitanju kupatilo za goste, sipajte 0,2 litre ulja u odvod. Naravno, možete koristiti bilo koje ulje.

sojino ulje, ulje, čokolada, žena
foto: Profimedia

Ulje isparava sporije nego voda, zbog čega ćete sprečiti da se neprijatni mirisi ponovo vrate.

(Kurir.rs/Magazin Novosti)

Bonus video:

02:57

Stan od 8kvm

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track