NIJE SMAK SVETA AKO STE DEBELJUCA: Masnoća nije tako loša, ali samo ako OVE STVARI funkcionišu kako trebaju

najnovije istraživanje

NIJE SMAK SVETA AKO STE DEBELJUCA: Masnoća nije tako loša, ali samo ako OVE STVARI funkcionišu kako trebaju

Žena -

Višak masnoće obično posmatramo kao neprijatelja broj jedan, ali nova istraživanja otkrivaju da ipak nije tako loša – sve dok dobro funkcioniše!

Istraživači sa Univerziteta u Kopenhagenu kažu da ako ste aktivni i redovno vežbate, to može da osigura da telesna masnoća nastavi pravilno da funkcioniše do starosti.

penzioneri, stariji par
foto: Profimedia

Uobičajeno je verovanje da je masnoća (u mnogim oblicima) loša za vas, ali istina je da masno tkivo igra glavnu ulogu u ljudskom zdravlju. Nažalost, kako naše telo tokom vremena postepeno stari, ta masna tkiva počinju lošije da funkcionišu bez obzira na njihovu količinu. Autori studije kažu da to ima veze sa mnoštvom zdravstvenih stanja, uključujući rak, dijabetes tipa 2 i gojaznost.

Ovo najnovije istraživanje pruža ubedljive dokaze i da doživotna navika vežbanja može da spreči ili preokrene ovaj proces u određenoj meri, održavajući masnoće funkcionalnim duže vreme.

„Ukupno zdravlje je usko povezano sa funkcionisanjem našeg masnog tkiva. U prošlosti smo mast smatrali depoom energije. U stvari, mast je u vezi sa organima i može poboljšati metaboličku funkciju. Između ostalog, masno tkivo oslobađa supstance koje utiču na metabolizam mišića i mozga kada osećamo glad i još mnogo toga. Važno je da masno tkivo funkcioniše onako kako treba, a ne koliko ga ima “, tvrdi Anders Gudiksen sa Odseka za biologiju Univerziteta u Kopenhagenu.

penzioneri, šetnja, policijski čas, Tašmajdan
foto: Ana Paunković

"Elektrane" unutar ćelija

Istraživački tim se fokusirao na mitohondrije, koje se smatraju malim „elektranama“ unutar ćelija. One uzimaju kalorije iz hrane i stvaraju energiju, a da bi ćelija bila zdrava, moraju pravilno da funkcionišu.

Autori studije uporedili su karakteristike mitohondrija među učesnicima različitih uzrasta. Neki muškarci su bili prilično atletski razvijeni i redovno su vežbali, drugi su bili umereni vežbači, a treća grupa uopšte nije bila aktivna. Svi su bili zdravi, nisu pili nikakve lekove, BMI (indeks telesne mase) im je bio ispod 30.

Rezultati su pokazali da mitohondrije postepeno gube sposobnost proizvodnje energije sa starošću bez obzira na navike vežbanja, ali i da vežbanje nudi „snažan kompenzacioni efekat“.

Sreća, Stari, penzioneri, Vitalnost
foto: Shutterstock

„Iako se funkcija mitohondrija smanjuje sa godinama, možemo videti da visok nivo doživotnog vežbanja ima snažan efekat. Masne ćelije su kad redovno vežbate u stanju da dišu više nego dvostruko kod onih koji vežbaju“,

Uklanjanje slobodnih radikala je važno

Dok stvaraju energiju, mitohondrije takođe proizvode i štetni nusprodukt u obliku slobodnih radikala kiseonika, ili ROS (reaktivne vrste kiseonika). Nezdrava ravnoteža između ROS i antioksidanata može štetiti ćelijama. Mnogi lekari i naučnici smatraju da su visoki nivoi ROS-a povezani sa brojnim zdravstvenim problemima kao što su rak, dijabetes, demencija i bolesti srca. Stoga bi regulisanje ROS-a i ovde moglo biti veoma važno.

covek, debeo, metar
foto: Profimedia

„Starije osobe koje redovno vežbaju formiraju manje slobodnih radikala i mogu bolje da ih eliminišu: njihove mitohondrije bolje upravljaju otpadom proizvedenim u masnim ćelijama, što dovodi do manje štete“.

Vežbanje olakšava disanje i povećava kapacitet za oslobađanje više hormona povezanih sa mastima koji su sastavni deo energetskog balansa ljudskog tela. Ali to ne znači da treba da trčite 200 km nedeljno da biste postigli pozitivan efekat. Jedino što ne treba da radite je – da ne radite ništa. To je ključ za duži život!

(Kurir.rs/The University of Copenhagen/B.M.)

Bonus video:

02:33

ZANIMLJIVO: Osoba koja nikada nije popila ANTIBIOTIK može da se zarazi rezistentnom bakterijom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track