DA LI I VAŠ PAS POMERA GLAVU U STRANU KAD MU NEŠTO PRIČATE? Razlog zbog kojeg to radi će vas ODUŠEVITI
Foto: Profimedia

KUČIĆI

DA LI I VAŠ PAS POMERA GLAVU U STRANU KAD MU NEŠTO PRIČATE? Razlog zbog kojeg to radi će vas ODUŠEVITI

Zanimljivosti -

Sigurno ste dosad primetili da vaš pas naginje glavu u jednu stranu dok mu nešto govorite. To znači da procesuira primljene informacije, a baš tako i izgleda, kao da razmišlja šta želi da vam odgovori.

Dok je vlasnicima to simpatično i slatko, činjenice koje nauka ima o ovom potezu su dosta dublje.

Pas, Kuče
foto: Profimedia

Naime, istraživači su otkrili da, osim što tako upijaju informacije, psi koji lako mogu naučiti imena svojih igračaka naginju glavu kada ih vlasnici zamole da donesu određenu igračku, prenosi "Treehugger".

Tokom celog istraživanja, tim je tražio psiće koji su imali sposobnost brzog pamćenja imena svojih igračaka. Takođe, kreirali su i "Genius Dog Challenge", odnosno istraživački projekat i kampanju na društvenim mrežama, kako bi pronašli one najpametnije štence.

Pas, Border Koli, Najlepši Pas
foto: Profimedia

Pronašli su šest border kolija, iz različitih zemalja, koji su naučili imena igračaka samo dok su se igrali sa svojim vlasnicima. Potom su imali sedam dana da nauče nazive šest novih igračaka. Tokom druge faze imali su ponovo nedelju dana da nauče nazive desetak drugih igračaka.

Pokazalo se da su svi naginjali glavu vrlo često dok su pokušavali zapamtiti imena, pa su istraživači zaključili da na taj način psi slušaju, uče, i pokušavaju zapamtiti ono što im govrimo.

(Kurir.rs)

Bonus video:

03:23

URNEBESNO! Naša televizijska ekipa snima emisiju, ali MARA I LUNJA im mrse konce! (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track